Lekari šokirani: Pronađena žena bez mozga!

Podeli:

Kada se pre nekog vremena jedna odrasla žena pojavila u bolnici žaleći se na mučninu, lekari su je pregledali, pa ostali u šoku. Pred njima je bio jedinstveni medicinski fenomen!

Dvadesetčetvorogodišnja Kineskinja došla je na pregled kod doktora zato što ima mučnine i napade povraćanja već mesec dana. Kada su je poslali skener i na magnetnu rezonancu, lekari su se našli u čudu. Ispostavilo se da ovoj ženi fali čitav jedan region mozga, cerebelum, odnosno mali mozak!

Ispitujući je, stručnjaci su saznali da je ona u potpunosti samostalno prohodala tek sa sedam godina, a samo godinu dana je bila mlađa pre nego što je počela da govori. Danas je, spolja gledano, ona u potpunosti normalno razvijena za svoj uzrast, a u svojoj porodici nema nikog sa neurološkim smetnjama. Iako nije završila školu, ne deluje da ima ikakvih velikih problema s inteligencijom, prenosi telegraf.rs.

U istoriji medicine zabeleženo je samo devet slučaja ljudi koji su te godine doživeli bez malog mozga, važnog za motoričke veštine kao što su održavanje ravnoteže, orijentacija u prostoru, stajanje, hodanje… Lekari nisu sigurni da li će ona uspeti da doživi duboku starost.

Ovaj slučaj predstavlja dokaz da je ljudski mozak čudo prirode, jer poseduje neverovatnu moć prilagođavanja, odnosno sposobnost da prespoji one neurološke centre koji su oštećeni ili uklonjeni.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *