MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Ovo niste znali o svom telefonu, bankovnoj kartici, automobilu!

Podeli:

Informacije koje vam donosimo ne zna 95 odsto ljudi, a mogu vam, i bukvalno, spasiti život! Tiču se predmeta koje svakodnevno koristite, i situacija u kojima se možete naći, a da pri tome ne znate, kako vam mogu pomoći funkcije vaše bankovne kartice, mobilnog telefona, automobila…

1. AKO VAS JE IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI PRISILIO DA PODIGNETE NOVAC NA BANKOMATU

Unesite svoj PIN naopako.
Ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521.
Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju, a da to lopov ne zna. Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna. Podelite ovu informaciju sa prijateljima, trebalo bi to da znaju.

2. KAKO VAM MOBILNI TELEFON MOŽE POMOĆI U VANREDNIM SITUACIJAMA

Mada zvuči neverovatno, vaš mobilni telefon vam može spasiti život, ili barem živce, u nekim situacijama, evo i kako:
KAKO BILO GDE U SVETU POZVATI HITNU POMOĆ, POLICIJU?
Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nađete izvan signala vaše mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalazite.
Potom ćete na displeju videti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite.
Zanimljivo je: broj 112 možete birati čak i kada je tastatura na vašem telefonu zaključana! Probajte i sami!

3. KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI ZAKLJUČANI U AUTU

Ovo se mnogima od nas već dogodilo, a postoji jednostavan trik koj vam jednom može zatrebati. Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite sledeće:
Nekoga ko je u kući sa vašeg mobilnog telefona pozovite na njen-njegov mobilni. Vaš mobilni
držite 30-tak centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba da drži u ruci ključ vašeg auta blizu svog mobilnog telefona i da pritisne dugme za otključavanje. Vaš auto će se otvoriti. Udaljenost uopšte nije bitna, važno je samo da na mobilni pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski ključ za otvaranje vašeg auta.

4. SKRIVENA REZERVA U BATERIJI VAŠEG MOBILNOG TELEFONA

Zamislite da je baterija vašeg mobilnog pri kraju, potreban vam je telefon, a punjač nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 # i vaš telefon će imati 50 odsto dopunjenu bateriju. Telefon će ovu rezervu nadoknaditi tokom sledećeg punjenja baterije.

5. KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠTENJE MOBILNOG TELEFONA AKO GA NEKO UKRADE

Prvo morate znati serijski broj vašeg mobitela. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promeni sim-karticu. Iako verovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa. Kada bi svi ovako postupali, dalje krađe mobilnih telefona ne bi imale svrhe.

Širite dalje ove korisne informacije!

Izvor:MediaPress

Kako da jeftinim trikom prikrijete podočnjake?

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *