SEDAM NAČINA DA SMANJITE POTROŠNJU STRUJE I UŠTEDITE

Podeli:

Evo sedam caka kojima možete da umanjite svoj račun za struju.

1. Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju

2. Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

3. Grejanje i hlađenje – uštedite 45%

Grejanje, ali i hlađenje stana spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 odsto. Takođe, ako se grejete na struju, izaberite ona grejna tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mesečno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.

4. Frižider i šporet – uštedite 6%

Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

5. Mašina za sudove – uštedite 2%

Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedeće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni)i uključujte je posle ponoći.

6. Svetlo – uštedite 7%

Potrošnju struje značajno ćete smanjiti ukoliko umesto sijalica koristite neonsku rasvetu. Obična sijalica od 100 vati potroši 30 kilovat-sati mesečno, ako radi deset sati dnevno, a „štedljiva“ samo šest kilovat-sati. Međutim, za razliku od obične sijalice, koja nije opasna za zdravlje, „štedljive“ sadrže živu i ukoliko puknu, opasne su po život. Takođe, tim sijalicama je potrebno mnogo duže vreme i veća energija da postignu punu jačinu, a i svetlost je slabijeg intenziteta.

7. Električni aparati – uštedite 4%

Vaš TV, DVD plejer, komjuter, ali i svi ostali elektronski aparati doprinose uvećanom računu za struju. Kada ne koristite kompjuter i monitor, stavite ih u slip mod, jer oni na godišnjem nivou u protivnom potroše i do 1.100 kilovat-sati. Takođe, kada koristite peglu, ispeglajte svu garderobu koja je za peglanje, jer pri svakom narednom peglanju dodatno trošite energiju za zagrevanje pegle.

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *