Sirijac koji je slikao selfi sa Angelom Merkel TUŽIO FEJSBUK, a razlog je i više nego OPRAVDAN

Podeli:

Migrant iz Sirije koji je postao svetski poznat nakon selfija koji je napravio sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tužio je Fejsbuk zbog, kako kaže, “nereagovanja na lažne vesti u kojima je osvanula njegova fotografija, a koje su objavljene na toj društvenoj mreži”.

Advokati Fejsbuka pojavili su se u sudnici na jugu Nemačke, u gradu Verzburgu, a slučaj bi mogao da preraste u prekretnicu kada su lažne vesti u pitanju, s obzirom da Vlada Nemačke traži načine da poveća odgovornost internet kompanija za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama.

Sirijac koji je tužio Fejsbuk zove se Anis Modamani (19), a poreklom je iz Daraje, predgrađa Damaska. On je u septembru 2015. godine napravio selfi fotografiju sa Angelom Merkel, koja je lično dočekivala migrante ispred skloništa u Berlinu.

U danima koji su usledili, njegova fotografija sa mobilnog telefona, kao i ona koju su napravili profesionalni fotografi kada su ovekovečili njegov selfi s kancelarkom, postala je simbol odgovora Nemačke na izbegličku krizu.

Međutim, ubrzo su se pojavile i vesti koje impliciraju da je Modamani umešan u terorističke radnje. U martu 2016. godine, na Fejsbuku su se pojavili brojni tekstovi u kojima je sirijski mladić lažno identifikovan kao Nadžim Lahrauji, jedan od terorista odgovornih za bombaški napad u Briselu. Slične vesti pojavile su se i nakon pokušaja bombaškog napada u nemačkom Ansbahu, nekoliko meseci kasnije.

Screenshot_10

Tokom katoličkog Božića mladi Sirijac ponovo se našao u nemilosti lažnih vesti, kada se na Fejsbuku pojavilo pregršt vesti u kojima je on lažno identifikovan kao jedan od migranata koji su u Berlinu pokušali da spale živog beskućnika. Pravi krivci, šest Sirijaca i jedan Libijac, ubrzo su se predali u stanici policije.

Čan-jo Jun, advokat Anisa Modamanija rekao je za “Gardijan” da svaki put kada dođe do nekog incidenta u koji su umešane izbeglice, njegov klijent se nađe na udaru.

– Različite lažne vesti s Anisovim slikom po našoj proceni videlo je barem 50.000 ljudi. Komentari su užasni, neki su čak poručivali da ga treba živog spaliti. Sada, Anis Modamani traži da ga zakon konačno zaštiti – poručio je Jun.

Pored Fejsbuka, Sirijac je tužio i nekoliko političara iz redova ektremne partije AfD (Alternativa za Nemačku), koji su izrekli brojne uvrede na njegov račun.

Nemački sud naredio je Fejsbuku da u roku od 24 sata od podnošenja tužbe obriše sve lažne vesti u kojima se spominje Anis. Ukoliko to ne učini, Sirijac bi mogao da dobije najmanje 500.000 evra, i to dodatno na sumu koju bi dobio u slučaju da Fejsbuk bude proglašen krivim.

Anis Monamani trenutno intenzivno uči nemački jezik i radi u restoranu brze hrane u Berlinu. Kada je prošle godine dao intervju za “Bild”, rekao je da u trenutku slikanja selfija sa Merkelovom “uopšte nije znao ko je ta žena, već da mu je delovala simpatično”.

– Kasnije su mi sunarodnici rekli da je u pitanju šefica Nemačke – rekao je tada Anis.

Blic

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *