YouTube do kraja godine postaje nova društvena mreža?

Podeli:

Projekat interno nazvan Backstage mogao bi već ove jeseni da ponudi YouTube u novom “odelu”.

Google je godinama pokušavao da napravi društvenu mrežu koja će biti dostojan “protivnik” pre svega Facebooku, ali i Twitteru, kao i drugim platformama. Pomopozno najavljivani projekti uglavnom su završavali kao podbačaji i(li) totalni promašaji i to je jedini segment u kojem je Google uredno beležio hronične neuspehe. Ali, to ne znači da su u Googleu odustali od pokušaja da naprave “pravu” društvenu mrežu, koja će na globalnom nivou moći da konkuriše i najvećim igračima. Kad već ne ide s novim platformama, možda da se oproba sa modifikacijom postojećih, a izbor je, po svemu sudeći, pao na YouTube.

Mnogi će primetiti kako YouTube i sada, osim što je najpopularnija platforma za objavu i deljenje video sadržaja ima i dosta funkcija društvene mreže. Međutim, to izgleda nije dovoljno, jer prema pisanju VentureBeat portala, projekat nazvan Backstage trebalo bi da transformiše YouTube u klasičnu društvenu mrežu. Korisnici će tako moći da objavljuju kratke postove, fotografije, ankete i slično u obliku kakav već otprilike imamo na Facebooku i Twitteru. Cilj je, naravno, da korisnici ostanu na YouTubeu i kada imaju “nešto da kažu”, a ne da svoje objave pišu po drugim društvenim mrežama.

Neke od ovih funkcija, složićemo se, već postoje na YouTube kanalima, ali očigledno je namera da se sve zajedno redizajnira i učini mnogo aktivnijim nego što je to sada slučaj. Nakon neuspelog eksperimenta s Google+ integracijom na YouTube verovatno su i u Googleu shvatili da im treba nešto što će korisnike što duže zadržati na YouTubeu, a da nije reč samo o gledanju video zapisa. Naravno, video i dalje ostaje temelj YouTube postojanja, ali Backstage donosi i nove mogućnosti.

Kakve, tek ćemo saznati…

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *