Evo šta život BEZ s-ksA radi muškarcima a šta ženama! Frustracija je OPASNA

Podeli:

Mit je kako muškarci lakše podnose dane ili mesece bez s-ksa od žena.

Na stranu samci, svaki peti čovek u braku ili vezi nije se s-ksao u proteklom mesecu, a sve je više njih koji u braku žive samo kao cimeri.

Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje deteta su neki od razloga zamiranje s-ksualne strane odnosa, ali znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje rezultuje smanjenjem privlačnosti i želje za supružnikom.

s-ksualna apstinencija – sve češći problem

To je problem kojim se treba pozabaviti i reagovati u trenutku u kom se događa, a ne godinama i mesecima kasnije – jer je šteta odnosu tada već nanesena. To ne podrazumeva realne situacije u kojima je s-ks onemogućen, već one u kojima se s-ks planski izbegava, a to tek retkima ne predstavlja problem. To postaje i sukob ega – strana koja ne želi s-ks ne razmišlja o osećanjima i potrebama svog partnera, dok onaj koji ga želi ispada kao onaj kome je “samo do toga”.

Realno, s-ks u odnosu je normalna pa i prirodna stvar za očekivati, a njegova učestalost zavisi o samom odnosu.

Predrasuda je da su muškarci uvek ili većinom ti kojima nedostaje s-ksa u braku, brojne studije pokazuje da s-ks u jednakoj mjeri ‚”uskraćuju” pripadnici oba pola.

Nervozu svi pripisuju apstinenciji

Bio loš, odličan ili onaj osrednji – s-ks je osnovna potreba ljudi. I dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi mogu poludeti u “danima suše” te se ponašati posve u neskladu sa svojim karakterom. Dok se o tome kako muškarci podnose apstinenciju više priča, na račun one ženske nastaju brojni vicevi i teorije o histeriji i nervozi koju izaziva celibat.

Još su drevni Grci za žene koje neko vreme apstiniraju govorili da pate od histerije, a “histera” je latnski naziv za matericu.

Verovalo se kako žene s-ksom dobijaju impuls zadovoljstva koji putuje od materice po celom organizmu, a u njegovom nedostatku pate svi organi. Rezultat je nervozna žena, koja svoje frustracije leči na okolini. I dok je to bila vladajuća teorija koja se kao histerija još u prošlom beku lečila vibratorima, stručnjaci danas govore o tome što se stvarno događa u ženskom telu prilikom većih faza apstinencije.

Biologija potreba

Kod žena u plodnoj fazi, odnosno od početka menstruacije do klimaksa, želja za s-ksom pojačava se i smanjuje u skladu sa danima menstrualnog ciklusa. Tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za s-ksom je najjača.

Takođe, ona se nešto povećava u samim danima pred menstruacije, a u to doba s-ks najviše “nedostaje”. Budući da se s-ksom stimuliše lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj “izduvni ventil”, ali posledice na ženu nisu ništa jače nego one na muškarce, tvrde lekari.

I dok je ženska masturbacija nekada bila tabu, brojna moderna istraživanja potvrđuju da se i žene olakšavaju na taj način, posebno u periodima apstinencije. Iako je to u globalu u nešto manjoj meri nego muškarci, svakako je česta pojava.

Srbija Danas/Vesti OnlineFoto: Profimedia

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *