Lekari upozoravaju šta nikako ne treba raditi pre s-ksa

Podeli:

Žene pre s-ksa nikako ne bi trebalo da uriniraju, jer na taj način povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog Dejvid Kaufman.

On navodi da ta ideja pre i nakon s-ksualnog odnosa toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju, piše Daily Mail.

Ipak, ističe da je jedan deo mita tačan – onaj po kom žene obavezno treba da uriniraju nakon s-ksa, jer se na taj način ispiraju bakterije s kojima se dolazi u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

Ipak, s druge strane, uriniranje pre s-ksa je najveći uzročnik zapaljnja, odnosno infekcija koje nastaju tokom ili posle s-ksa. s-ks kao uzrok problema i preterivanje sa s-ksom može da bude opasno za žensko zdravlje, tvrde naučnici.

Dugotrajni s-ks kao i nekoliko odnosa na dan mogu da uzrokuju infekciju urinarnog trakta. Ova bolest može biti jako bolna, piše Women’s Health.

“Mokraćna cev se nalazi uz vaginu što znači da tokom s-ksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije”, ističe američki ginekolog Meri Džejn Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke žene mogu da je dobiju nakon svakog s-ksualnog odnosa.

Rizik se može smanjiti ako se pre i nakon s-ksa mokri, napominje je Beverli Vipl, pofesorka sa Univerziteta Nju Džersi.

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može prouzrokovati infekciju mehura i bubrega.

Čim primetite prve simptome preporučuje se da se obratite lekaru. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će leče infekciju.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči s-ks je najbolje izbegavati.

Pre s-ksa se ne pije ni svaki lek. Antihistaminici, lekovi koji standarno deluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja ili svraba, nešto su što žene ne bi trebalo da piju pre s-ksa.

Naime, istraživanja su pokazala da antihistaminici deluju tako što opuštaju sva tkiva tela – od usne duplje pa sve do genitalnog područja. Samim tim, podsticanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi.

Ona je tu da učini s-ks ugodnim, ali i pospeši orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla da učini s-ks manje prijatnim.

IZVOR: EXPRESS.HR/Foto: Thinkstock

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *