Ljubavni brodolom u četiri poteza

Podeli:

Osećate da nešto u vašem braku ili vezi ne ide najbolje – potrudite se da prepoznate rane signale upozorenja.

Ako ste počeli da sumnjate da ćete se zimus prazno provoditi, poslednja stvar koju treba da dozvoilite jeste da – sažaljevate sami sebe. Jer, tvrde znalci duša zaljubljenih, duge, mračne, hladne zimske noći, ako niste pažljivi, mogu doneti kraj uzdrmanoj vezi pa su se potrudili da parovima predoče četiri najčešća povoda za “ljubavni brodolom” kojih moraju da se klone.

LOŠA KOMUNIKACIJA – Kad parovi međusobno ne razgovaraju dovoiljno, sitne nesuglasice počnu da dobijaju monstruozne razmere – pri čemu se na vrhu liste nalaze problemi s novcem, s-ks, posao, deca i podela kućnih poslova i obaveza.

Međutim, psihoterapeut Pola Hol izjavila je za londonski tabloid “SAN” (THE SUN) da, iako nesporazumi obično počinju zbog razlika u mišljenju, parovi treba da pronađu kompromis
– ako su razgovorljivi i strpljivi.

“Razgovor, razgovor i još razgovora. Možda će vam on u početku predstavljati teškoću, posebno ako ste prezauzeti i umorni ali to je najvažnije što morate da uradite” – savetuje Holova.

RUTINA – Rutiunsko “otaljavanje” veze može ponekad biti udobno i relativno bezbedno ali takođe i da izazove dosadu. Posebno je opasno ako s-ks postane rutinski “posao”. Kad znate i možete da pretpostavite šta će se dogoditi od prve do poslednje rečenice, čini vam se bespredmetnim da brinete jer ste uvereni da je uzbuđenje iščezlo.

“Raspravljati se o tome koliko često imate s-ks gotovo uvek u pozadini ima sumnju da li me voli i da li brine o meni. U ovakvoj situaciji terapeut ovakvom paru može da pomogne savetom ali par mora da  zbivanjima u spavaćoj sobi doda malo ‘začina’, onog koga do tada nisu probali” – savetuje Pola Hol.

“Pokušajte da u vezu unesete maštovitost i provedite više vremena istražujući šta će najbolje zadovoljiti vašeg partnera, odnosno partnerku” – takođe savetuje ona.

NESIGURNOST – Lična nesigurnost razjeda vezu brže nego što skakavci pojedu salatu, izazivajući ljubomoru i paranoju. Ona takođe može biti posledica lošeg ili bolnog iskustva iz prethodnih veza koje će vam smanjiti samopouzdanje.

Kao što je izjavio njen plastični hirurg, glumica Melani Grifit postala je nesigurna jer se pomalo panično plaši starenja. S njim se slaže čak i njen lutkasti suprug, srcolomac Antonio Banderas.

“Holivudske zvezde ni na koji način nisu savršene iako čine sve da o sebi stvore takvu predstavu. Mislim da je to velika greška, ja je volim onakvu kakve jeste. Njene bore su predivne” – izjavio je Banderas.

Dakle, ako se partneru/ki sviđate kakvi jeste, potrudite se da se takvi dopadnete i sebi. Vraćanje samopouzdanja učiniće vas još atraktivnijom i ljubomora će biti odagnana.

NEMATE DOVOLJNO VREMENA JEDNO ZA DRUGO – Vaš partner bi trebalo da bude vaš najveći prijatelj i uzdanica i morate s njim provoditi što je moguće više vremena.

Ako imate zahtevan posao koji vas suviše angažuje, decu i rodbinu i prijatelje koji od vas svašta traže, teško je da nađete dovoljno vremana za vas dvoje. Pokušajte da rekonstruišete dane kad ste počeli da se viđate i nađite vreme da se “nađete negde” van kuće.

A to znači – idite u bioskop, spremite večeru samo za vas dvoje i zagrlite se dok gledate DVD, skoknite do kafića na “pićence” i razgovarajte – ali NE o deci ili kućnim obavezama. A kad se vratite kući, priuštite jedno drugom senzualne masaže. Vezu će učvrstiti zajednički proveden vikend van kuće.

DESET KONAČNIH “N E” kako bi se sprečilo da se žar ljubavi ne ugasi pre vremena:

1. Ne trudite se i ne pokušavajte da kontrolišete sve i svakoga;

2. Nikada ne optužujte sebe, nastojte da ubedite partnera da nije u pravu;

3. Ne navikavajte se da trošite više para nego što imate;

4. Ne nastojte da pobedite u svakom sporu, čak i kad je reč o nečemo što je za vas važno;

5. Ne nastojte da pobedite po svaku cenu;

6. Ne tražite slabe tačke partnera koje bi ste mogli da koristite protiv nje/njega;

7. Uzdržite se od glupave tvrdnje – “Da me voliš, znala/znao bi šta mi treba”;

8. Ne zahtevajte od partnera vernost ako up-rno ignorišete njene/njegove s-ksualne potrebe;

9. Nikada ćutanje ne koristite kao oružje u nesuglasicama s partnerom;

10. Ni po koju cenu ne pravite se da ne čujete šta ona/on govori…

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *