Mentalni supermen

Podeli:

Kako podneti dvočasovno gunđanje svoje devojke, ogovaranje na poslu i nesnosne službenice u banci, i sve to u toku jednog jedinog dana.

Tri odsto stanovništva Severne Amerike pati od blage hronične depresije. Anksiozne poremećaje ima njih sedamnaest odsto. Probleme sa ozbiljnom depresijom ima svaka deseta osoba. Hroničnom konzumacijom alkohola se pred svakodnevnim životnim nevoljama „teši“ sedam odsto Amerikanaca, dok četiri odsto u iste svrhe koristi neke opasnije supstance.

Imajte na umu to da se čovek može i mora boriti sa crnim mislima. Ključno pitanje je kako da i sami ne postanemo još jedna u nizu „statistika“ u stručnim časopisima koji istražuju naša mentalna stanja. Kako postati „mentalni supermen“, kako podneti dvočasovno gunđanje svoje devojke, ogovaranje na poslu i nesnosne službenice u banci, i sve to u toku jednog jedinog dana?

Promene u načinu razmišljanja ne dešavaju se preko noći. Ne možete odjednom postati srećni samo zato što ste pročitali neku od hiljadu knjiga iz oblasti takozvane popularne psihologije. Za početak prihvatite realnost. A ona glasi: život je težak i život je borba i nema knjige sa ružičastim koricama koja će učiniti da 24 sata budemo srećni i sa osmehom na licu.

Naučite da kažete „ne”. Ukoliko vas neke obaveze (recimo, porodične ili poslovne) opterećuju, slobodno izgovorite i ono što se od vas ne očekuje ili što do sada niste rekli. Recite „ne“. Razumno i bez mnogo buke argumentujte zašto odbijate određenu obavezu i imajte uvek na umu da je to za vaše dobro.

Mada ste muškarac, niste supermen. Vi ste ljudsko biće. Imate pravo da grešite i da patite nad tim greškama. Sreća ne dolazi preko noći. Potrebni su dani i dani rada, truda, up-rnosti, pa i, što da ne, promašaja i grešaka. Dajte sebi tajmaut onda kada vam je potreban. Nemojte nabacivati onu količinu obaveza koju ne možete da podnesete. Za ljude koji osećaju neprestanu tenziju i za one koji su pod stresom ponekad čak i sasvim uobičajena količina obaveza može izgledati nedostižna. Najbolji način da pobedite „blokatore“ u glavi koji vas usporavaju i koji vam govore „ne možeš“ ili „ne umeš“ jeste da idete korak po korak. Umesto zaletanja po sistemu glavom kroza zid, budite realni i razbijte veći zadatak na manje celine. Kad privedete kraju jednu, pređite na drugu. Pozitivno osećanje koje se stvara zahvaljujući tome što ste prevazišli bar jednu od ovih teškoća daće vam snagu da nastavite.

Videćete, nije teško. I velika dela počinju malim koracima i postepenim pomacima. Naučite da uživate u tim malim stvarima, možda i niste predodređeni za velike.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *