Opasan je abortus, a ne kontracepcija

Podeli:

U Srbiji modernu zaštitu od neželjene trudnoće – kontraceptivne pilule, spiralu ili kondom – koristi tek svaka peta žena.

Zbog toga se godišnje izvrši između 150.000 i 200.000 namernih prekida trudnoće, pri čemu je 90 odsto žena koje se odluče na ovu intervenciju u braku.
Prema rečima dr Katarine Sedlacki iz Republičkog centra za planiranje porodice, najviše zabrinjavaju maloletničke trudnoće jer godišnje između šest i sedam hiljada devojaka mlađih od 18 godina izvrši abortus, a sve je veći i broj dece koja u završnim razredima osnovne škole stupaju u s-ksualne odnose.
Dr Sedlacki koja je i lekarka Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, navela je i da u Srbiji četvrtina roditelja ne zna za s-ksualne aktivnosti svoje dece, polovina zna i ponaša se pasivno, a samo preostala četvrtina njih se interesuje i razgovara o tome sa decom.

Da bi se razvila svest o tome da abortus ne sme biti izbor savremene žene, planira se uvođenje s-ksualnog vaspitanja u škole za đake između šestog i osmog razreda osnovne škole.
U Srbiji još uvek vlada neopravdani strah od pilula za kontracepciju, tako da se parovi često odlučuju za klasične i krajnje nepouzdane mere kontrole rađanja kao što su računanje plodnih dana ili prekinuti snošaj.
Predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje Ana Mitrović je istakla da u opštoj populaciji svako mora da prepozna svoju ulogu, jer kako je navela, abortus ne sme da bude metod kontrole rađanja.

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *