REŠENA MISTERIJA: Da li žene varaju zbog hormona ili nezadovoljstva?

Podeli:

Naučnici iz Teksasa su istraživali da li žene varaju pod uticajem hormona ili zato što su nezadovoljne i otkrili da…

U istraživanju su učestvovale 52 studentkinje između 17 i 30 godina koje nisu koristile kontracepciju. Naučnici su istraživali odnose između s-ksualne motivacije i estradiola – hormona koji luče jajnici i koji je povezan sa plodnošću, tzv. “hormon s-ksa”.

Oni su merili nivo ovog hormona u njihovom organizmu u nedelji ovulacije i zatražili od žena da ocene sopstvenu fizičku privlačnost, njihovu sklonost ka neveri i varanju stalnog partnera. Nezavisni posmatrači su takođe ocenjivali njihovu fizičku privlačnost.

Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o vlastitoj fizičkoj privlačnosti. One sebe doživljavaju vrlo privlačnim.

Žene sa visokim nivoom hormona su pokazivale veliku spremnost na flert, s-ksualne veze, ali nivo estradiola je bio negativno povezan sa s-ksualnim zadovoljstvom koje ženi pruža stalni partner.

Uzrok nevere ipak treba tražiti i u zadovoljstvu koje priža ili ne pruža stalni partner. Psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u s-ksualnoj motivaciji i ponašanju žene.

Izvor: B92

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *