Slatka osveta

Podeli:

Ovu taktiku najčešće nesvesno koriste žene koje osećaju da nemaju dovoljno moći u vezi i da ne mogu otvoreno da iskažu svoje frustracije.

JEDNI se svete partneru tako što ga ignorišu, drugi ga prave ljubomornim, a treći mu u supermarketu kupe pogrešan proizvod. I to ne bilo koji. Opasni igrači će napakostiti partneru tako što će mu kupiti čokoladu, ali izabraće proizvođača kog njihov partner ne voli. Ili će pazariti bezalkoholno piće bez šećera, iako znaju da njihova “srodna duša” uživa u zaslađenoj verziji. Ovu taktiku najčešće nesvesno koriste žene koje osećaju da nemaju dovoljno moći u vezi i da ne mogu otvoreno da iskažu svoje frustracije.

U studiji objavljenoj u “Magazinu potrošačke psihologije” učestvovalo je 300 ljudi. Prvo je ispitivano koliko se njihovo mišljenje ceni u vezi, a zatim su odgovarali na pitanja koje brendove njihov partner najviše voli u šest kategorija, od obuće, preko paste za zube, do kafe. Zatim su prevareni tako što im je rečeno da učestvuju u vizuelnom testu koji se tiče slova, a zapravo je mereno da li su povezivali partnerovo ime sa rečima koje iskazuju frustraciju, tugu ili neutralne emocije. I na kraju, ispitanici su izabrali svoje omiljene brendove u istih šest kategorija.

Ljudi koji su imali malo moći u vezi i osećali frustraciju prema drugoj strani radije su birali brendove suprotne od partnerovih. U marketingu, ovaj princip je poznat kao izbor suprotnog brenda i još jedan je dokaz u prilog tezi da nismo uvek racionalni prilikom kupovine.

Novosti

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *