VAGINA STARI SA GODINAMA: Sve što morate znati o promenama na ženskom polnom organu!

Podeli:

Baš kao i svi drugi organi u telu, s godinama i vagina počinje da prolazi kroz degenerativne procese. Studija Udruženja profesionalaca za reproduktivno zdravlje pokazuje da gotovo polovina žena ne zna osnovne stvari o procesima koji se odvijaju u njihovim polnim organima.

Jedno istraživanje je pokazalo da polovina žena ne zna osnovne stvari kada se radi o genitalnom području. To dovodi do zabluda, a problemi su uglavnom jednostavno rešivi.

Na osnovu informacija prikupljenih od vodećih ginekologa, dr. Oz otkriva šta treba da znate o vagini i njenim promenama posle 40. godine života.

I TELO STARI, VODITE RAČUAN O NJEMU

Raznorazne zablude mogu loše da utiču na zdrav i zadovoljavajući s-ksualni život nakon četrdesete godine života, zato je vrlo važno znati šta se tačno događa ”tamo dole”. Baš kao i svaki drugi deo tela, vagina se s vremenom menja, a problemi kao što je nizak nivo libida, sušenje sluzokože vagine i hronični bol mogu se s godinama pojačati. Ovo su najčešći problemi koji se javljaju i rešenja za njih.

Nizak libido je jedan od problema koji može biti prouzrokovan lekovima. U slučaju sušenja mogu pomoći razni lubrikanti.

Takođe, s vremenom dolazi i do vidljivih promena na spoljnim usminama i vulvi.

S godinama se i dlake prorede, a mogu se pojaviti i sede.

Stanjivanje

U 20. i 30. godinama vaginalni pregibi “kupaju se” u hormonima što ih čini jakim i čvrstima. Međutim, ulaskom u 40. godine, nivo hormona estrogena postupno se smanjuje. Ta pojava uzrokuje da pregibi, koji su od sluznice, postaju manje elastični i osetljivi. Zbog toga će češće i doći do upala ili povreda ako tokom s-ksa osetite bol.

Stanjivanje vagine lako možete proveriti pred ogledalom. Ružičasta boja ukazuje na zdravo vaginalno tkivo, a bleda ili jako svetla boja upućuje na krhku sluznicu vagine. Ako smatrate da imate problem, svakako se obratite ginekologu.

VAGINALNA ATROFIJA

Smanjen nivo estrogena takođe može uzrokovati skupljanje vaginalne sluzokože, što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora koje može uzrokovati bol prilikom penetracije. Vaginalna atrofija može se na savet ginekologa lečiti vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama, koji utiče na poboljšanje elastičnosti i gipkosti vagine. Redovan s-ks takođe pomaže održavanje vagine u dobroj formi.

BORE

Baš kao i lice, i vagina se s godinama bora. ”Usmine mogu splasnuti, te postati manje izbočene kako nivo estrogena opada. Masni jastučići u usminama s godinama se smanjuju, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje. Koža vagine može potamneti ili posvetleti, a klitoris se smanjuje”, kaže doktor Rankin, napominjući kako te promene ne utiču na užitak tokom s-ksa.

zena.blic.rs/Foto:pixabay.com

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *