Zašto volimo p-rniće?

Podeli:

Zašto volimo p-rniće? U čemu je tajna njihove magijske privlačnost? Koliko je toga u njima stvarno, a koliko je do šminke i idealizacije? Erotika vs. p-rnografija, i ubija li druga prvu? Da li ste p-rnoman.. O tome i još po nečemu u tekstu koji sledi.

Sadržaji p-rnografske prirode poznati su još iz antičkog doba. Sam naziv p-rnografija, kovanica je od starogrčkih reči p-rno(prostitutka) i grafis(pisati). U slobodnom prevodu značenje bi bilo pisati i opisivati s-ksualni čin. Koliko se od tog prvobitnog opisivanja, koje se moglo naći u poetičnim delima prvog svetskog p-rnografa, rimskog pesnika Katula, danas zadržalo možemo videti i sami. Ova, danas često osuđivana neumetnička grana umetnosti, od druge polovine 20. veka doživljava pravi procvat, s tim što poetsko opisivanje ostaje na marginama, ustupajući mesto savremenim tehnologijama i medijima – pre svega, filmu. Nema osobe koja makar nije čula za p-rniće, ali retko ko zna da je preteča svih filmova ovog žanra 10-ominutni francuski film iz 1908., a prvi p-rno film prikazan u bioskopu ostvarenje „Duboko grlo“, koji je u prvih mesec dana prikazivanja zaradio i prvi milion dolara. Njima su utvrđeni kriterijumi svih budućih ostvarenja – vruć, maštovit maratonski s-ks, privlačna tela, ambijenti, destinacije…

Magijska privlačnost

Šta je to kod p-rnića što toliko privlači pažnju, pre svega muškaraca? Jasno je – s-ks, i to do gole kože! Protivnici p-rnografije upravo u tome vide razliku između nje i u umetnosti koja se može naći u erotici. Erotika je u slutnji i nedorečenosti scena, priča.. dok u p-rnografiji toga nema. Sve je – do gole kože! Ipak, veći broj muškaraca će se pre odlučiti za p-rnić, nego za erotski film. Zašto?

p-rnografija je sinonim savršenog s-ksa.  Savršeno građeni glumci koji nikad ne zataje, uvek mogu i znaju kako i šta treba raditi. Stvarnost s-ksa je daleko od po nekoliko desetina puta snimanih scena koje nakon montaže deluju jednostavno savršeno. Na kraju, i ti superheroji su ipak samo ljudi koji bez pomoći kamere nemaju da ponude mnogo više nego prosečan gledalac ovog popularnog žanra. Sve je samo ušminkana predstava koja za cilj ima sve osim stvarnosti, ali ipak – p-rnići su to..

Da li ste p-rnoman?

Zavisnost od p-rnografije je u stalnom porastu. Poredi se sa zavisnošću od nekih droga i smatra se da može dovesti do potpune s-ksualne neosetljivosti i uništavanja s-ksualnog zadovoljstva. Kao primer tipičnog zavisnika, često se navodi primer jednog uspešnog američkog menadžera koji je vremenom ceo radni dan plus prekovremeni rad(bruto 10 radnih sati), počeo da provodi u pretrazi p-rno sajtova. Umereno kozumiranje ovakvih sadržaja, naravno može imati neke pozitivne strane, ako ništa barem edukaciju. Međutim, kako je ovaj sadržaj dostupan i maloletnim licima, istraživači problematike strahuju od stvaranja pogrešnih predstava kod mladih o pojmu dobrog s-ksa, podstičući muškarce na takmičenje sa profi glumcima koji imaju skoro nadljudske s-ksualne moći. Naivni posmatrači ne znaju da imaju posla sa fikcijama koje su do kraja očišćene od svega što je ljudsko, a pre svega mogućnost da se podbaci. Na kraju ostaju samo superheroji imuni na greške.

Teško im je odoleti, i možda ih ponekad nije loše pogledati, ali ipak, uvek treba imati na umu da je sve to samo s-ks iz mašte. Prava stvar je nešto sasvim drugo.

Monmagazin

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *