10 činjenica o basnoslovnom bogatstvu Pabla Eskobara

Podeli:

“Kralj kokaina” bio je sin siromašnog kolumbijskog farmera, ali je do 35. godine postao najbogatiji čovek na svetu.

Uprkos skromnim počecima, Pablo Eskobar postao je lider Melin kartela, koji je držao pod šapom 80 odsto svetskog tržišta kokaina.

“El Patron” je nedeljno inkasirao oko 420 miliona dolara, što ga čini jednim od najbogatijih narko dilera svih vremena.

Iako je tačna procena njegovog bogatstva nemoguća, zbog prirode njegovog “posla”, procenjuje se da je tokom života zaradio oko 30 milijardi dolara.

Predstavljamo vam neke činjenice o njegovom sumanutom bogatstvu.

1. Sredinom osamdestih Eskobarov kartel zarađivao je 420 miliona dolara nedeljno, odnosno 22 milijarde dolara godišnje.

2. Eskobar je bio na međunarodnoj listi milijardera magazina Forbes sedam godina zaredom – od 1987. do 1993. Proglašen je za sedmog najbogatijeg čoveka na svetu 1989.

3. Do kraja osamdesetih držao je 80 odsto svetskog tržišta kokaina.

4. Krijumčario je oko 15 tona kokaina u SAD svakog dana. Prema pisanju novinara Joana Grila, Medelin kartel je uglavnom krijumčario kokain preko Floride. “Bila je to ruta duga oko 1.500 kilometara od severa Kolumbije do Floride i bila je širom otvorena. Kolumbijci i njihovi američki saradnici bacali bi iz vazduha ogromne količine kokaina u more, odakle bi gliserima ili čak avionima prebacivani u Floridu”, pisao je Grilo.

5. Drugim rečima, četiri od pet Amerikanaca koji su u to vreme ušmrkivali kokain, dobijali su proizvode “El Patrona”.

6. “Kralj kokaina” je svakog meseca beležio i 2,1 milijardu dolara gubitaka. Eskobarovo ogromno bogatstvo postalo je problematično, kada više nije mogao da pere keš dovoljno brzo. Okrenuo se zakopavanju ogromnih količina novca na kolumbijskim njivama, skrivao ih u skladištima i zidovima kuća članova kartela. Prema rečima Roberta Eskobara, glavnog računovođe kartela i Pablovog brata, on je toliko zarađivao, da su svake godine otpisivali oko 10 odsto novca, jer bi ga pojeli pacovi ili bi ga oštetila vlaga.

7. Svakog meseca trošio je oko 2.500 dolara na gumice kojima je vezivao novčanice.

8. Pablov sin Huan Pablo, koji je kasnije promenio ime u Sebastijan Marokin, ispričao je kasnije da je njegov otac zapalio dva miliona dolara, kako bi se njegova deca ogrejala.

9. Dobio je nadimak “Robin Hud” nakon što je sirotinji počeo da deli novac i gradi kuće za beskućnike. Izgradio je i 70 javnih fudbalskih igrališta i zoo vrt.

10. Sklopio je dogovor sa Kolumbijom da, nakon što je osuđen na robiju, kaznu služi u luksuznom zatvoru koji je sam izgradio. On je sam dizajnirao svoj zatvor koji je nazvao “La Catedral” i birao je zatvorenike koji će tu moći da budu s njim. Takođe je nastavio da se bavi svojim poslom u kartelu i prima posete.

“La Catedral” je bio opremljen fudbalskim terenom, izletištem sa roštiljima, a u blizini se nalazila vila u kojoj je živela njegova porodica. Kolumbijskim vlastima nije bio dozvoljen prilaz na pet kilometara od zatvora.

Izvor: b92.net/Foto:.joe.ie

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *