10 razloga zbog kojih najčešće ne spavamo noću

Podeli:
Kako ova promena utiče na našu psihu?
KAKO OVA PROMENA UTIČE NA NAŠU PSIHU?

U današnje vreme je postalo gotovo nemoguće kvalitetno da se naspavate. To više nije u vašoj kontroli već samo pitanje sreće. Predstavljamo vam faktore koje radite svakodnevno, a koji utiču i štete vašim snovima.

Kvalitetan san je od vitalne važnosti za dobro zdravlje tokom celog života
KVALITETAN SAN JE OD VITALNE VAŽNOSTI ZA DOBRO ZDRAVLJE TOKOM CELOG ŽIVOTAFOTO:

Razlika između toga da li ste spavali i da li ste se naspavali je velika i može uticati na vaše jutarnje rutine, kao i na ukupan kvalitet aktivnosti tog dana.

Postoji mnogo razloga zašto ne spavamo noću, ali 10 najčešćih su…

10. Previše veštačkog osvetljenja

FOTO:

Iako je izum elekrične sijalice svakako jedan od najvažnijih istorijskih pronalazaka svih vremena, veštačko osvetljenje je štetno za naše spavanje. Prvi faktor koji utiče na kvalitet sna možemo sprečiti tako što ćemo zamračiti prostorije u kojima spavamo ili tako što ćemo nositi maske za spavanje na očima.

9. Konzumiranje kofeina uveče

Kasno konzumiranje kofeina će odložiti vaše spavanje. Od poslednje popijene šoljice kafe bi trebalo da prođe minimum šest sati kako bi naš organizam bio spreman da utone u san, sve ispod toga će biti nemoguća misija.

Čaj takođe sadrži kofein, tako da izbegavajte i konzumiranje čaja uveče

8. Vežbanje uveče

Jutarnje vežbe ili poslepodnevne su zdrave i poželjne, ali večernje mogu uticati na kvalitet vašeg sna.

7. Visoke temperature u spavaćoj sobi

FOTO:

Naša telesna temperatura opada kada spavamo, zbog čega ćete se često buditi u toku noći želeći da se pokrijete. Trebalo bi da ohladite sobu pre spavanja, kako bi naše telo se navikla i prilagodilo sličnoj temperaturi. Ukoliko i dalje se budete budili noću kako biste tražili prekrivače, onda možda imate problema sa cirkulacijom. Da biste rešili ovaj problem potrebno je da nosite čarape i da vaše ruke ispod pokrivača.

6. Prekasno ležemo

Naše telo pada u najdublji i najkvalitetniji san u prvoj trećini večeri. Određivanje satnice kada ćemo leći zavisi od toga kada trebamo da ustanemo. Spavanje od 22 časa do 6 časova ujutu je mnogo bolje i kvalitetnije nego spavanje od 1časa iza ponoći do 9 časova ujutru.

5. Konzumiranje alkohola

Iako alkohol može učiniti da se osećamo pospano, to ne znači da je to dobro za naš san. Zapravo, alkohol će podsteći često buđenje u toku noći, kao i noćne more.

4. Glasni zvuci okoline

FOTO:

Ukoliko je okolina previše bučna i do vas dopiru razni preglasni zvukovi, to će znatno uticati na vaš san. rešenje ćete pronaći u ceppovima za uši, možda će vam isprva biti pomalo nelagodan osećaj u ušima, ali vremenom i konstantnim nošenjem ćete se lako navići.

3. Predugo dremanje u toku dana

Kratka popodnevna dremka se preporučuje, ali ne duže od 90 minuta, sve preko toga će znatno uticati na naš san.

2. Proveravanje vašeg telefona

FOTO:

Ukoliko želite da noć provedete u “zemlji snova”, proveravanje vašeg telefona u toku noći je najgora stvar koju možete da uradite. Proveravanje da li nam je neko pisao u toku noći ili koliko je sati će blokirati proizvodnju melatonina.

1. Odlaganje jutarnjeg alarma

Naše telo se prilagođava jutarnjem buđenju sat vremena pre samog buđenja, tako što naš san tada postaje laganiji. Ukoliko odložite alarma na nekoliko minuta, to vas može vratiti ponovo natrag u duboki san, pri čemu čineći svaki sledeći alarm tog jutra bolnijim za naš organizam. Umesto toga podesite vaš alarm tačno na vreme, ne ranije i ustanite odmah pošto se oglasi.

Izvor:zena.blic.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Primajte notifikacije za najnovije priče!
Dismiss
Allow Notifications