8 PROVERENIH načina kako izbeći da budete IZMANIPULISANI!

Podeli:

Možemo govoriti o manipulaciji kada jedna osoba deluje nadmoćno kako bi drugu iskoristila za svoje potrebe i ciljeve.

Ekspert za komunikaciju, Preston Ni, nudi osam jednostavnih mehanizama kako da prepoznate i izbegnete manipulatore.

BUDITE SVESNI SVOJIH OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA

Kada imate posla sa manipulatorom, prvenstveno treba da budete svesni svojih prava i prepoznate kada ih neko krši. Sve dok ne ugrožavate druge, imate pravo da insistirate na svojim pravima.

 • da vas tretiraju sa poštovanjem

 • da izražavate svoja osećanja, mišljenja i želje

 • da postavite svoje prioritete

 • da kažete “ne” bez osećaja krivice

 • da dobijete ono za šta ste platili

 • pravo na mišljenje koje se razlikuje od tuđih

 • da štitite sebe fizički, mentalno i emocionalno

 • da kreirate sami svoj život

Ovo su osnovna ljudska prava i njihove granice niko ne bi sme da vam urušava. Nažalost, naše društvo je prepuno ljudi koji pokušavaju da ugroze tuđa prava, pogotovo manipulatori čiji je cilj da vas iskoriste kako bi izvršili svoju volju.

1. DRŽITE ODSTOJANJE

Manipulatora ćete najlakše prepoznati ako nosi različite maske: prema nekima je ljubazan, prema drugima strog, u jednom momentu je žrtva, a već u sledećem agresor… Takođe, u stanju su da o nekome govore najstrašnije stvari, a kada su u društvu te osobe obasipaju je komplimentima. Kada primetite ovakvo ponašanje – držite odstojanje! Mnogo je ozbiljnih razloga zašto se neko ovako ponaša, a vaš posao nije da se time bavite. Ukoliko morate biti u komunikaciji sa tom osobom, svedite je na minimum.

 2. NE NASEDAJTE NA OSEĆAJ KRIVICE

Guilt-800x500

Najjače oružje manipulatora je da pronađe tuđu slabost i nesigurnost. Učiniće sve da se osećate loše, nesigurno, po mogućstvu da vas izjeda osećaj krivice jer ga niste zadovoljili. Ponovo sebi postavite ova pitanja:

 • da li me ova osoba tretira sa poštovanjem?

 • da li su očekivanja ove osobe od mene realna?

 • da li je davanje u ovom odnosu obostrano?

 • da li se osećam dobro u odnosu sa ovom osobom?

Ako je odgovor na dva pitanja “ne”, problem nije do vas.

3. ZBUNITE GA PITANJIMA

Manipulatori perfidno, drsko i bez trunke ustezanja umeju da zahtevaju nešto potpuno nezamislivo od druge osobe. Nemojte biti nesigurni i bespomoćni – već zbunite pitanjima!

 • da li ovo što želiš od mene zvuči fer?

 • da li se ja išta pitam u ovome, na primer, želim li to uopšte?

 • šta ja imam od toga?

Postavljanjem ovih pitanja stavićete ogledalo pred manipulatora: on će uvideti nerazumnost svog zahteva i odustati. Međutim, ako je u pitanju “opasan igrač”, neće odustati. Evo kako da se i sa takvom osobom izborite.

4. ISKORISTITE VREME

Prodavci koriste tehniku “nema vremena, morate se odlučiti odmah za kupovinu”. Isto rade i manipulatori: odgovor ili akciju zahtevaju odmah, kako ne biste imali vremena da promislite, uvidite da je to pogrešno i odustanete. Jednostavno recite “Moraću da razmislim o tome”.

5. KAKO REĆI “NE”? DIPLOMATSKI, ALI ODLUČNO!

635925732279047904594519559_saying-no-peopletools

U odnosu sa ovakvim ljudima, ne dozvolite da vas ponesu emocije i afekti. Držite se na distanci, kulturno, ali i odlučno. Tako treba da zvuči i vaše “ne”.

6. PREDOČITE POSLEDICE

Dakle, manipulator se i dalje ponaša tako da se osećate ugroženo, odbija “ne” kao odgovor, šta je sledeće činiti? Predočite mu posledice. Recite mu da izvršavanje njegove volje krši vaša osnovna ljudska prava i volju, nanosi vam štetu (na primer, ako od vas traži novčanu pozajmicu ili da mu posvetite vreme koje ste već isplanirali). Pitajte ga da li je u tom slučaju spreman da preuzme odgovornost i nadoknadi štetu.

7. SUOČAVANJE

Manipulatori postaju i agresori. Najvažnije što možete da znate o ovakvim ljudima je sledeće: ponašaju se agresivno sve dok smatraju da je neko slabiji od njih! Zapravo su kukavice iznutra! Kada žrtva “pokaže zube”, agresor se momentalno povlači!

8. AKO ME VOLIŠ/AKO SI MI PRIJATELJ…

Poslednji pokušaj je igranje na kartu emocija i patetike. Koliko puta ste čuli “ako me voliš, uradićeš to za mene…”? Nemojte nasedati i objašnjavati toj osobi da je volite, ali da jednostavno ne možete da izvršite njenu volju. Poslužite se inverzijom: “Ako ti mene voliš, nikada to ne bi tražio od mene, jer ljubav/prijateljstvo ne trpi uslovljavanje, zar ne?”

BKTVNews

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *