Banjalučanka SKUPO PLATILA naivnost preko Fejsbuka: Amerikancu za paket koji nikad nije poslat uplatila 13.700 evra

Podeli:

Banjalučanka Ljilja J. (52) nova je žrtva prevara preko interneta i njena naivnost koštala ju je 13.700 evra, saznaje „EuroBlic“.

Rajan Roland

Foto: Facebook/Rayan Roland / FacebookRajan Roland

Ljilja je pre nekoliko dana prijavila banjalučkoj policiji da je prevarena preko društvene mreže „fejsbuk“. Stručnjaci ističu da je reč o klasičnoj prevari preko društvenih mreža, u kojem prevaranti najčešće na „fejsbuku“ traže naivne i starije osobe.

Zatim ih na razne načine ubjeđuju i nagovoraju da im uplate novac na njihove račune, a potom kada dobiju pare više im se ne javljaju.

Kako nezvanično saznajemo Ljilji J. se sredinom prošle godine na pomenutoj mreži javio muškarac pod imenom Rajan Roland (Ryan Roland) i dodao ju je za prijatelja.

– Njih dvoje su se potom počeli dopisivati. Posle nekog vremena on joj je rekao da je u problemu i zatražio njenu pomoć. Tražio je od nje da uplati novac na račun jedne agencije iz Nju Delhija u Indiji. On joj je napisao da je poslao jedan paket na njenu adresu, a da će stići kada ona uplati taj novac – istkao je izvor blizak istrazi.

Banjalučanka je nesluteći da je reč o prevari krenula preko kompanije za transfer novca „Western union“ da šalje novac pomenutoj agenciji iz Inidije.

– Od jula prošle, do februara ove godine ona je na njihov račun uplatila čak 13.700 evra. Posle nekog vremena verovatno je shvatila da je prevarena, jer joj nikakav paket nije stigao, te je čitav slučaj prijavljen policiji – pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima najverovatnije da su članovi porodice primetili da je uplaćivala novac i natjerali Ljilju da sve to prijavi.

Tokom proteklih dana pokušali smo stupiti u kontakt sa Ljiljom, ali nam se na „Fejsbuku“ javila njena ćerka koja nije željela to komentarisati i samo je kratko rekla da njena majka više ne koristi ovu društvenu mrežu.

Pregledom profila od Rajana Rolanda vidi se da je reč o lažnom nalogu. Postoji samo jedna slika muškarca u vojnoj američkoj uniformi, a navedeno je i da trenutno živi u Alepu u Siriji.

Srđan Rajčević direktor agencije za informaciono društvo Republike Srpske rekao je da je ovo klasična prevara i da nije bitno što je izvršena u virtuelnom prostoru.

– Ona je preko Fejsbuka prevarena i ovo nije prvi ovakav slučaj. Postoje brojne slične prevare. Ovo je veoma komplikovan pravni proces i biće teško otkriti prevaranta – istakao je Rajčević.

On je poručio građanima da se ne upuštaju olako u komunikaciju sa nepoznatim osobama i ako primete da je reč o mogućoj prevari da odmah prijave policji.

Građani u BiH su do sada više puta prijavljivali policiji da su varani pretko interneta na razne načine. Najčešće prevare su bile prilikom kupovine odeće i tehničkih uređaja.

Sličan slučaj prevare

Skoro na identičan način pre više od godinu dana prevarena je i žena (47) u Hrvatskoj. Njoj se tada isto javio navodni Amerikanc i zamolio je da na kućnu adresu primi paket.

Zatim je dobila poruku da je paket blokiran u Turskoj i da mora uplatiti više hiljada dolara, kako bi stigao do nje. Osim toga ovaj Amerikanc joj je još par puta tražio novac. Posle nekog vremena stigla joj je poruka od „prijatelja“ koji je tražio još para, ili će je optužiti za pranje novca.

Izvor:Blic

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *