Bizarni zakoni EU

Podeli:

Da li ste ikada merili banane?

Po propisu, sve banane koje se uvoze u Evropsku uniju moraju biti najmanje 14 centimetara dugačke i 2,7 centimetara debele. Voće ne sme biti oštećeno, niti skroz zrelo. EU, međutim, ne propisuje i zakrivljenost banane – ta tvrdnja je netačna, ali istina je da je to pravilo postojalo za krastavce do 2009. godine.

EU određuje i da elektronska provodljivost meda ne sme biti veća od 0,8 mikrosimensa po centimetru.

U Evropskoj uniji postoji zabrana ″običnih″ sijalica kako bi se energija štedela, međutim, štedljive sijalice sadrže otrovnu živu koja zahteva izuzetno pažljivo zbrinjavanje u otpadu.

Pokrajina Šlezvig-Holštajn nalazi se u Nemačkoj, uz obalu Severno mora. I najviše njeno brdo dostiže visinu od 168 metara. Međutim, i ta pokrajima je morala da usvoji zakon i propise o žičarama, jer tako traži EU. Za svaki slučaj, možda nekoga bude mrzelo da se penje tih nepunih 200 metara, pa postavi žičaru.

Godine 2010. Evropska unija objavila je predlog po kojem bi se cena sve hrane povezivala s njenom težinom, a ne brojem. To znači da bi cena za jaja bila po težini, ne po komadu. Ali barem su baš ta kokošja jaja dokaz da je teško moguće da ovaj propis ikada zaživi.

(economy.rs)

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *