DA LI ZNATE: Zašto su psi toliko srećni kad nas vide?

Podeli:

Ukoliko ste vlasnik psa, sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz prodavnice u kojoj ste bili veoma kratko, čitavih pet minuta, otvarate vrata, a vaš pas se zaleće ka vama kao da vas nije video godinama.

Skakanje, lizanje, umiljavanje, lavež dočeka vas svaki put kada dođete kući…

Gde si bio?”, “Zašto si me ostavio?”, “Obećaj da ćeš sledeći put i mene da vodiš!” samo su neke od rečenica koje možete pročitati na tom srećnom licu. Zašto je to tako? Zašto baš psi tako reaguju, dok druge životinje ne ispoljavaju toliku sreću?

Nauka je odgonetnula ovu zagonetku, pa stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga:

1.Preci pasa su vukovi.
2.Psi su radoznali.

Evo objašnjenja prvog razloga:

Pre nego što su postali naši ljubimci i verni prijatelji psi su bili mnogo sličniji vukovima. U svetu vukova lizanje po licu i pokazivanje emocija kada ugledaju sebi drago biće je pozdrav dobrodošlice.

-Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Ližući člana čopora koji odnekud dolazi vuk saznaje i da li je taj drugi vuk večerao i da li donosi nešto i za čopor, smatra Gregori Berns, naučnik koji je proučavao ponašanje pasa.

On je istraživao kako psi vide ljude i došao do podatka da je za ovaj odnos miris veoma važan:

-Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak nijedan drugi miris, čak ni miris drugog psa s kojim živi ne izaziva toliku sreću kod psa. Psi nas doživljavaju kao nešto veoma vredno i za nas, vlasnike, imaju posebne emocije koje ne pokazuju prema bilo kom drugom biću.

Drugi pomenuti razlog pseće sreće je njihova radoznalost. Psi nas, po rečima Bernsa, ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je s nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mesta, iznenađujemo ih, a njihovoj prirodi to prija.

Psima je bez vlasnika dosadno, pa je i to razlog njihove radosti kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, naučnici kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike, jer “stalno negde moraju da idu”.

-Pas gori od želje da sazna gde ste bili, onjušiće vas da sazna da li ste bili s drugom životinjom, da li ste ga izneverili i, naravno, na kraju – da li ste im doneli hranu, kaže Gregori Berns.

Ma šta da je razlog te silne sreće, kad god dođete kući u kojoj vas čeka pas, pomilujte ga, izljubite i poigrajte se s njim.

Pokažite mu da vam je s njim ipak najlepše!

b92.net/Foto:pixabay.com

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *