Dabrovi su najverniji u ljubavi, plavi kit je naglasniji…

Podeli:

Priroda je tako lepo uredila životinjski svet da funkcioniše baš kao ljudski. S tim što mi ulažemo mnogo napora i truda, a ova čudesna bića samo koriste onom što ima je rođenjem dano. I to vrlo uspešno. Vreme je da ih upoznate.

 Da li znate:

Koje su životinje najpametnije?

Delfini i kitovi, veliki majmuni (gorile, šimpanze i orangutani), slonovi, psi, mačke, papagaji, vrane, pacovi i svinje.

Koja životinja je najveća pričalica?

Žako papagaj je najveća pričalica među životinjama. Taj papagaj se smatra izuzetno pametnom pticom koja je sposobna da imitira ljudski govor. Može da zapamti do hiljadi reči i da sklapa rečenice.

Koja životinja najbolje pamti?

Šimpanza – Dovoljan im je samo kratak pogled da upamte desetak brojeva na monitoru i njihov položaj. Impresivna vizuelna memorija šimpanze ne gubi na snazi čak ni ako im neko ometa pažnju.

Slonica – Po mirisu svog slončeta, slonica uspeva da u svoju veliku mentalnu mapu, kao u kompjuter, spakuje informacije gde se slonče igra i gde je krenulo.

Hobotnica – Pamćenje hobotnice povezano je s čak pola milijarde neurona. U situacijama u kojima joj je život u opasnosti, pamćenje ulazi u fazu u kojoj životinja pamti svaki detalj. Tako hobotnica nikad ne zaboravlja svog neprijatelja.

Morski lav – Morski lavovi imaju izuzetno dugotrajno pamćenje. Iako im je životni vek oko 25 godina, morski lav pamti što je naučio pre deset.

Koja životinja najviše jede?

Plavi kit – Pojede čak pet tona sitnih račića dnevno!

Koja životinja ima najviše nogu?

Kalifornijska stonoga – Ženka u proseku ima oko 600 nogu. Mužjaci su dvostruko manji i imaju između 320 i 400 nogu.

Koja životinja najduže živi?

Kornjače su životinje s najdužim životnim vekom. Po dužini životnog veka najpoznatije su kornjače s Galapagosa, koje žive oko 150 godina.

Koja životinja je najbrža?

Soko je najbrži! Dostiže brzinu veću od 322 km/h i prema tome je najbrža životinja na Zemlji. Ovu brzinu dostiže pri lovu: prvo se diže u visine, a zatim se sunovrati na plen.

Severnoafrički noj je najbrža ptica trkačica – dostiže brzinu od oko 72,5 km/h.

Gepard je najbrža kopnena životinja i može dostići brzinu od 115 km/h!. Ima rastezljivu karlicu, što mu omogućuje da pravi ogromne sedmometarske skokove. No, brzo trči samo na kratkim udaljenostima i mora da se odmori nakon približno 500 metara. Iz mirovanja, za samo dve sekunde postiže brzinu od 72 km/h.

Koja je životinja najsporija?

Oposum je najsporija životinja na svetu. Spava dnevno po 18 h. Obično visi sa grana naglavačke, a kada je budan za jedan dan pređe samo nekoliko metara. Hrani se lišćem sa grana, a da svari jedan obrok mu treba oko mesec dana.

Morski konj je najsporija riba na svetu. On u jednoj sekundi uspe da pređei samo četiri milimetara!

Koja životinja najbolje skače?

Buva – Može da preskoč udaljenost od 85 cm, što iznosi oko 285 dužina njenog tela.

Koja životinja je najglasnija?

Plavi kit je najglasnija životinja u vodi – njegov glas je niske frekvencije i dostiže do 188 decibela i može da se detektuje s udaljenosti od 800 km!

Koja je životinja najveći graditelj?

Dabar – Gradi nasipe gotovo inženjerskom veštinom i tačnošću. Tako precizno pregrize stablo na željenom mestu, da ono padne na pravu stranu, tačno u maticu reke koja će deblo odneti na dabrovo gradilište!

Koja životinja je najsmrtonosnija?

Ženke komarca anofeles su najsmrtonosnije životinje na Zemlji jer prenose malariju, od koje umre oko milion ljudi svake godine!

Morska osa je vrsta meduze koja ima oko 60 pipaka, a svaki je dug oko četiri i po metra. To je ujedno životinja s najvećom količinom otrova. Ima ga toliko da može odjednom da ubije 60 ljudi!

Zlatnožuta gatalinka je žaba velika svega pet santimetara, a izlučuje količinu otrova koja može da ubije oko 10.000 miševa ili 20 ljudi. Hrani se insektima, a njen otrov potiče od supstance koja se nalazi u insektima kojima se hrani. Kad bi se hranila nekom drugom hranom, ne bi bila otrovna. Živi samo u tropskim šumama zapadne Kolumbije.

Koja životinja je najsnažnija?

Jedna vrsta jelenka (insekt s tvrdim oklopom i velikim rogovima) je najsnažnija životinja. On može da podigne 850 puta veću masu nego što je njegova.

Koja životinja najduže čeka mladunce?

Slonica – U stomaku nosi svoje mladuče između 19 i 22 meseca.

Koja životinja ima najbolji vid?

Soko – Grabljivice moraju svoj pogled snažno da usmere na plen kako bi ga mogli dag a ulove. Odličnu dubinsku oštrinu vida omogućuje im to što vide na oba oka. Tako mogu precizno da odrede gde se plen nalazi i kolika je udaljenost između objekata.

Zec – Životinje koje predstavljaju plen imaju oči smeštene sa strane pa imaju široko vidno polje, a time i bolji pregled na sve strane. Zec ima očni ugao od 360 stepeni, što znači da u svojoj okolini može da snimi neprijatelja sa svake strane. Vidni ugao mačke je 180 stepeni.

Koje životinje su najvernije u ljubavi?

Ptice – Čak 90% ptičjih vrsta je monogamno, dok je kod sisavaca taj procenat znatno manji, svega pet posto.

Dabrovi – Poznati su po vernosti jednoj partnerki. U gradnji kuće i brane i gajenju mladunaca učestvuju oba roditelja, a “novu ljubav” pronalaze samo u slučaju smrti partnera.

Vidre – Zaljubljene vidrice ne samo da su verne svojim partnerima i zajedno brinu o “kući” i mladuncima, već čuvaju jedna drugu i dok spavaju – drže se za šape kako ne bi otplutale jedne od drugih!

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *