DOKAZANO Žene zvocanjem skraćuju muškarcima život!

Podeli:

Muškarci se, za razliku od žena, ne žale prijateljicama već svoje nezadovoljstvo drže u sebi. To utiče na njihovo celokupno zdravlje, a na kraju i na povišenu stopu mortaliteta kod muškaraca

Svađa Prepirka
Ilustracija Foto: Shutterstock

Žene, želite li da vam muževi žive duže – prestanite da im prigovarate, poručuju stručnjaci.

Naučnici iz Danske su dokazali da je kod muškaraca srednjih godina rizik od smrti čak tri puta veći ako žive sa ženama koje im stalno prigovaraju.

U istraživanju je učestvovalo 9.857 muškaraca i žena od 36. do 52. godine. Oni koji su živeli s partnerkama s kojima su se često sukobljavali, umirali su ranije (njih 315) jer su bili pod konstantnim stresom. Tome doprinosi i to što muškarci nisu skloni, kao žene, jadati se prijateljicama, već sve drže u sebi.

– Muškarci, za razliku od žena, imaju puno manje ljudi oko sebe s kojima mogu podeliti brige. Neki od njih drugima ne spominju svoje probleme. Upravo to je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima – objasnila je dr. Rike Lund sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Dodala je kako je upravo partnerka neko s kime bi muškarci voleli da razgovaraju o svojim problemima, ali ako su odnosi u njihovoj vezi poremećeni, tada će radije ćutati. Vremenom to može dovesti i do depresije. Osim toga, kada su pod stresom, skloniji su posezanju za nezdravom hranom, alkoholom, cigeretama… U isto vreme imaju sve više problema sa spavanjem i sve su umorniji.

Istraživanje je pokazalo kako žene ne proživljavaju toliko intenzivno prigovaranje svojih muškaraca pa to ni ne utiče preterano negativno na njihovo zdravlje.

24sata.hr.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *