Gram ovog materijala košta neverovatnih 130 miliona evra!

Podeli:

Laboratorija na Univerzitetu u Oksfordu proizvodi skoro jedan od najskupljih materijala(i nije najskuplji) na planeti Zemlji, njegova cena iznosi preko 130 miliona evra i to samo jedan gram!…

“Designer Carbon Materials” proizvodi takozvane endohedralne fulerene, odnosno kaveze koje čine atomi ugljenika u kojima se nalaze atomi azot.

Taj materijal se koristi za izradu malih i prenosivih atomskih satova, najpreciznijih merača vremena na svetu, a GPS sistem navigacije u automobilu mogu učiniti preciznim uz grešku od tek jednog milimetra.

“Zamislite minijaturni atomski sat kog možete nositi u svom telefonu. To je revolucija za mobilne telefone” ističe dr Kiriakos Porfirakis, naučnik i stručnjak za nanomaterijale, koji radi na proizvodnji enohedralnih fulerena još od 2001. godine.

Taj materijal čini kavez od 60 atoma ugljenika, unutar kojeg se nalazi atom azota. Nedavno je pala i prva prodaja tog materijala. Atomski satovi su trenutno veličine jedne osrednje sobe, a pomoću ove tehnologije, svi oni bi istovremeno mogli da se smeste na jedan mali čip.

Takođe, trenutni GPS sistemi nisu baš pouzdani za autonomne automobile, jer imaju grešku unutar dva metra, ali ovaj materijal unapredio bi GPS grešku na svega jedan milimetar, što je gotovo zanemarljivo.

b92

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *