Hoćete da budete bogati? Rešite samo 1 od 10 zadataka!

Podeli:

Ukoliko biste pronašli ključ za rešavanje nekog od ovih problema sa liste koju je sastavio „Biznis indsajder“, ubrzo biste postali milijarder.

1. Bežični izvori energije

Pronalazak načina kako da sve oko sebe učiniti efikasnijim i pretvorite to u izvor energije jedna je od stvari od koje bi mogli da se obogatite. Dugotrajne baterije moraju postati prošlost.

2. Internet u zabačenim delovima sveta

Svi se slažu kako je ovo jedan od prioriteta. Jedan od načina kako se to može postići jako je skup i uključuje postavljanje gomile novih instalacija. Postoje i drugi načini. Projekt „Loon“ ima samo jedan cilj, slanje balona s obnovljivom energijom na rub svemira kako bi se napravila internet mreža za udaljene i zabačene delove sveta.

3. Jeftina solarna energija

Smanjenje troška sirove solarne energije može se postići na više načina. Potrebne su nam jeftine fotonaponske ćelije. One istovremeno moraju da budu jako efikasne. U ovom trenutku svi se utrkuju kako bi pronašli način da ujedine ta dva zahteva i pokušavaju da pronađu materijale i procese s kojima bi uspeli da naprave jeftinu i kvalitetnu fotonaponsku ćeliju.

4. Čist ugljenik

Smanjenje emisije ugljen-dioksida neki smatraju važnijim od pronalaska obnovljive energije. Zbog toga bi proizvodnja čistog ugljenika nekome mogla da donese milione.

5. Tableta od koje se zaista može smršati

Ovo bi verovatno bio sveti gral modernog društva. 2012. godine naučnici na univerzitetu UCLA uspeli su da genetski modifikuju mozgove miševa. Miševi su živeli u „hipermetaboličnom“ stanju i sagorevali kalorije bolje od normalnih miševa. Bili su potpuno otp-rni na debljinu i ostajali mršavi bez obzira na visokokaloričnu prehranu i nedostatak aktivnosti. Uz sve to, imali su normalni krvni pritisak i nisu pokazivali rizik za razvoj srčanih bolesti ili dijabetesa.

6. Jeftina desalinizacija

Nedostatak vode jedan je od glavnih problema današnjice. Postrojenja za desalinizaciju pokazala su se kao previše skupa i neefikasna. Idealna vrsta desalinizacije bila bi ona koja se pokreće solarnom energijom i koristi samo jednu petinu količine struje koja je trenutno potrebna za desalinizaciju.

7. Pravovremeno predviđanje velikih prirodnih katastrofa

Pitanje koje redovno muči svetsku zajednicu seizmologa jeste hoće li ikada biti moguće predvideti zemljotrese. Radi se o kompleksnom problemu. Bez obzira na to što je moguće očitavati seizmički aktivnost, još uvek niko nikada nije predvidio potres.

8. Jeftiniji međunarodni platni promet

Iako nije reč o problemu koji direktno pogađa potrošače, naknade koje finansijske institucije naplaćuju za slanje novca u inostranstvo mogle bi da budu manje. Doznake bi takođe bile mnogo jeftinije ukoliko bi bile poslate preko decentralizovane mreže. Ovo je problem koju tehnologije poput bitkoina pokušavaju da reše.

9. Lozinke koje je nemoguće hakovati

Hakeri su dosad uspeli da probiju gotovo svaku kompjutersku zaštitu koja postoji. Mora da postoji bolji način da se zaštite lozinke. Inžinjeri trenutno rade na tome. Gugl, na primer, pokušava da pronađe način da naši satovi ili čak neki delovi tela budu „ključ“ za naš ulazak na mrežu.

10. Smrt

Važi izreka da je smrt jedina izvesna stvar na svetu koja se nikako ne može savladati, ali naučnici bar rade na tome da produže životni vek ljudi koliko god mogu. Američka naučnica Sintija Kenion uspela je da kroz svoje eksperimente valjkastog crva, koji je po starosti ekvivalentan 80-godišnjem čoveku, učini da izgleda, ponaša se i funkcioniše kao da je upola mlađi.

(Index)

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *