I to „piše“ na licu: Ko je inteligentan, a ko ne?

Podeli:

Kaže se da se čovek čita s lica. Mnoge naučnike već dugo intrigira ovakav stav, pa su i pokušali da naučno dokažu da li se sa ljudskog lica zaista može pročitati ko je kakav. Tačnije, naučnike je posebno zanimalo da li nivo inteligencije ’piše na licu’.

lice devojke

Krajem prošle godine je završeno istraživanje na temu veze inteligencije i crta lica (tačnije, morfologije) i rezultati su objavljeni nedavno. Radili su ga češki psiholozi i filozofi na čelu sa Karelom Kleisnerom, a ovo su ukratko rezultati:Muškarce možete da procenite kao inteligentne ili ne po crtama lica. Kada se radi o ženama, naučnici su potvrdili da žensko lice ne govori o inteligenciji. Tačnije govori, ali posmatrač ne može da proceni jer prednost ima privlačnost – privlačnije žene se doživljavaju kao inteligentnije, što nije pravilo.Pravilo je da su inteligentniji (i muškarci i žene) koji imaju uže lice, tanju bradu, veći i duži nos. Suprotno, široko lice, masivna brada i manji nos govore i manjem koeficijentu inteligencije.Ove tri fotografije i skice govore o standardima nižeg, srednjeg i visokog koeficijenta inteligencije kod muškaraca i žena.

inteligencijainteligencija-zena

Istraživanje je pokazalo i da privlačnost značajno utiče na utisak da li je osoba inteligentna ili ne, mada je to po ovim straživačima samo posledica halo efekta (kada ljude procenujemo na osnovu prvog utiska).

Još je nešto interesantno zaključeno: nasmejana lica posmatrači ocenjuju kao inteligentnija, dok namrštena i namrgođena kao neinteligentna. Isto je i sa poverenjem – ljudi više veruju osmehu na licu. Zato, ako želite da ostavite utisak inteligentne osobe, smejte se, kažu Karel Kleisner i saradnici.

Izvor:Bizlife.rs

Pet znakova koji otkrivaju da u vašoj vezi postoji bolesna ljubomora

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *