Indonežanin proslavio 146. rođendan

Podeli:

Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj ličnoj karti piše da je rođen 1870., proslavio je 31. decembra 2016. 146. rođendan u malom selu u indonezijskoj pokrajini Javi i poručio da je ključ dugovečnost strpljenje, piše Independent.

Matičari Jave potvrdili je da su podaci o njegovom rođenju tačni. Dosada je titulu najstarije osobe na svetu nosila Francuskinja Žan Kalme koja je umrla u 122. godini. Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Surjantom i suprugom Suvarni, nadživeo svih desetero braće i sestara, četiri supruge i decu. Skromna proslava njegovog rođendana održana je u njegovoj kući u mestu Sragenu.

Mbah Gotho se osmehivao dok su mu pevali rođendansku pesmu, a kako prenose mediji, uspeo je sam odjednom da ugasi sve tri sveže s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti. Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovečnosti, Gotho je odgovorio: “Jedini recept je strpljenje.”

Novinarima je rekao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao da se iskleše nadgrobna ploča, ali i 24 godine nakon toga je živ. Za regionalnu tv-mrežu 2016. je kazao: “Zapravo sada želim umreti. Odnedavno Gotho ne može sam da održava higijenu, a članovi porodice mu pomažu da jede jer je sve slabiji. Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi služajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao tv-program.

Izvor: Danas.rs

 

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *