Island najbolje mesto za život

Podeli:

sland je prestigao Norvešku kao napoželjniju zemlju za život na svetu, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju UN koji na dno liste ponovo stavlja podsaharske države Afrike pogođene sidom. Bogate zemlje tržišne ekonomije dominiraju vrhom na kome prvih pet mesta zauzimaju Island, Norveška, Australija, Kanada i Irska. SAD su skliznule na 12. mesto sa prošlogodišnjeg osmog na Indeksu ljudskog razvoja UN.

Indeks, koji sažima podatke o očekivanom životnom veku, nivou obrazovanja i dohotku po stanovniku, nalazi da su sve 22 zemlje iz kategorije „niskog ljudskog razvoja” u podsaharskoj Africi, sa Sijera Leoneom kao poslednjom. U 10 od tih zemalja, dvoje dece od petoro neće doživeti 40. godinu, kaže se u studiji UN. Prošlogodišnji izveštaj naglašava da sida ima „katastrofalni učinak” na očekivani životni vek u regionu.

Indeks rangira 175 država članica UN, uz Hongkong i Palestinske teritorije. Ne uključuje 17 zemalja, među kojima Irak, Avganistan i Sudan, zbog neodovoljnih podataka.

Norveška, koja je šest godina držala prvo mesto, potisnuta je od Islanda, zbog novih procena očekivanog životnog veka i bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže izveštaj.

SAD su visoko kotirane u kategoriji BDP-a, koji sa 41.890 dolara godišnje po glavi stanovnika zaostaje samo za luksemburškim (60.228). Ali, SAD su u očekivanom životnom veku posledne među 26 vodećih država, sa 77,9 godina, zajedno sa Danskom i Južnom Korejom.

Japanci u prosku žive najduže – 82,3 godine, a žitelji Zambije najkraće, 40,5. Bruto domaći proizvod po stanovniku Islanda je 45 puta veći nego u Sijera Leoneu.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *