IZ MINUTA U MINUT: Šta se događa u našem telu kada popijemo pivo?

Podeli:

Gazirana pića i alkohol imaju veoma značajan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom uticaju ovog pića na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.

1. Nekoliko minuta nakon konzumiranja pivo

Alkohol putuje do želuca gde se apsorbuje u krvotok, pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi ga, pokušava da ga razgradi i da ga se reši što je pre moguće.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga odstranilo iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim, koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koje je uzrok mamurluka drugi dan.

Alkohol se pretvara u kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjuje. Pijemo li više nego što jetra može da podnese, postajemo pijani.

devojka pije pivo

4. Nakon 20 minuta

Pose 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da odemo u wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku, pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li da pijemo osećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Nakon 12 do 24 sata , kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ i drhtavicu. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.

Izvor:Dnevno.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *