JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA IKADA: Pet aviona sa posadom NESTALO ISTOG DANA, šesti krenuo da ih traži, pa se IZGUBIO

Podeli:

 

Autor i istoričar Žil Milton u svoj novoj knjizi “Fascinantne crtice iz istorije” tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svetskih misterija u istoriji vazduhoplovstva, a to je nestanak pet američkih aviona iznad Atlantika pre sedamdeset godina.Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. decembra 1945. godine bila je prilično čudna.

– Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u belu vodu. Potpuno smo se izgubili – javio je jedan pilot.Nakon tih reči čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na “letu 19” koji su bili na rutinskoj vojnoj misiji nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog okeana, na području “Bermudskog trougla”.

 

 

Njihov slučaj je postao poznat kao jedan od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tela pilota. Ukupno je bilo 14 žrtava. Ali ovoj bizarnoj priči nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki trag se izgubio i avionu koji je krenuo u potragu za njima.

Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još su tri letelice nestale na tom području, a jahta Konemara IV je pronađena, ali bez posade. U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim avionima i Bermudskom truglu konačno mogla da bude otkrivena, piše britanski Telegraf.

U vreme kada su avioni nestali u fokusu istrage bio je poručnik Čarls Tejlor, iskusni pilot sa višegodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki njegov učenik imao je barem 300 sati letenja, a niko od njih nikada nije prijavio da je imao problem na svom letu. Milton ističe da delovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabeleženih oko 15:40 h mogu da otkriju šta se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

– Ne znam gde se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon poslednjeg okretanja – rekao je preko veze jedan od članova posade, na šta mu je poručnik Tejlor odgovorio: “Oba moja kompasa ne rade. Pokušaću nekako da pronađem Fort Lauderdejl.”

Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očigledno prvi shvatio da su se izgubili.

– Kada bi znali gde je zapad mogli bi da se vratimo kući! – rekaoje on.

U tom trenutku u Fort Lauderdejlu su shvatili da se avioni sa leta 19 nalaze severno od Bahama, kilometrima od kopna i počela je da ih hvata panika. U 18:20 opet se mogao čuti glas poručnika Tejlora.

 Moramo da izbacimo sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo! 

O poslednjim minutama leta 19 sve je ostalo pretpostavka. Uprkos vrlo ozbiljnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni. Veruje se da su pali u more i završili na dnu okeana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji je krenuo da ih traži se veruje da je eksplodirao u vazduhu.

Što se tiče pet aviona, smatra se da je reč o ljudskoj grešci, i činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili. Zaključeno je da je Tejlor pogrešio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Kejsa, a ta njegova pretpostavka dovela do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Tejlora, usred okeana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

Autor: express.hr Foto: pixabay.com

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *