Kako da dete ne postane mali narcis?

Podeli:

Kada dete uradi nešto dobro i lepo, želite da ga pohvalite. Možda ćete mu reći da je mnogo pametno, da je posebno ili vredno.

U suštini, davaćete mu komplimente. Međutim, prema Bredu Bušmanu, profesoru komunikacija i psihologije Univerziteta u Ohaju, dete na taj način može postati narcis.

Zatim su poredili rezultate sa nivoom samopouzdanja kod dece i njihovim narcizmom. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

“Samopouzdanje znači da sebe smatrate jednakim sa drugim ljudima, a narcizam da mislite da ste bolji od drugih ljudi”, kaže Bušman.

Iako obično imaju visoko samopouzdanje, nisu svi ljudi koji veruju u sebe narcisti.

Kako bi ih razlikovao, Bušman je pitao decu uzrasta između sedam i 12 godina da li se slažu sa izjavama poput: “Nekoj deci se sviđa kakva su”, ili “Deca poput mene zaslužuju bolje od drugih”. Prva izjava je merila njihovo samopouzdanje, a druga narcizam.

“Ne možete meriti narcizam kod dece mlađe od osam godina, jer je svako dete narcis”, kaže on.

Kada su potom ispitani roditelji dece, Bušman je otkrio da su narcistična deca obično imala roditelje koji su konstantno precenjivali njihova dostignuća.

“Narcizam i samopouzdanje merili smo u više navrata”, kaže Bušman. “Nežnost koju roditelji pružaju deci nije imala veze sa narcizmom, kao ni to da li su sami roditelji narcisi. Međutim, dokazano je da uzdizanje deteta u zvezde zbog svakog dobrog postupka zapravo predviđa takvo ponašanje”.

“Empatija podrazumeva da ćete sebe staviti na mesto drugih ljudi, što je narcisima veoma teško”, kaže Bušman.

“Mnogo je bolje da detetu kažete: ‘Vredno si radio’, umesto: ‘Ti si veoma pametan’, jer će onda kada se suoči s porazom, verovati da je glupo. Hvalite njegov trud, a ne njegove osobine”, kaže Bušman.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *