Kako kriminalci dobijaju nadimke

Podeli:

Nadimci mafijaša mogu da opišu njihovu brutalnost ili da budu ono najprepoznatljivije kao kod Đorđa Božovića Giške ili Gorana Vukovića Majmuna.

Tako su Sretka Kalinića “zemunci” zvali Zver. Nadimci su prisutni u svakoj kriminalnoj zajednici, kaže kriminolog Goran Stojković.

Ranac, Pajdo, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki – samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Sa socijalno patološkog aspekta, prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, nadimci su vrlo bitna stvar.

“Nadimak kriminalcu menja ime i prezime. Najčešće se dobijaju u osnovnoj školi, ustaljuju se do tinejdžerskih dana i potom ostaju ceo život. To je slika i prilika njegovog karaktera. Ako za nekoga kažete Majmun ili Zmija, onda ne morate ni da ga vidite, znate o kakvom čoveku se radi. Obično je reč o uličarskom žargonu i rečniku i po nadimku kriminalci mogu da postanu prepoznatljivi u celom gradu ili čak zemlji kao što smo imali slučajeve. Mi, koji se bavimo kriminologijom, iz nadimka izvlačimo brojne zaključke i opis pišemo u psihološki dosije te osobe”, objašnjava Zlatko Nikolić.

Nadimak je vrlo bitan i za bezbednosne strukture. Policija beleži sve nadimke u kriminalne fajlove, jer se desi da tako pronađu počinioca nekog dela.

“Desi se, recimo, da policijski inspektori saznaju da je neko sa specifičnim nadimkom opljačkao neku pumpu i jedino to imaju od podataka. Onda krenu sa ispitivanjem i pokušaju da pronađu razbojnika. U odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija je i danas vrlo bitna stavka nadimak osuđenika, čak je u programu obavezno upisati nadimak optuženog. Nadimak je zamena za ime i prezime i tako je ne samo u srpskoj mafiji već i u italijanskoj, albanskoj i drugim”, dodaje Nikolić.

Poznato je da su Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali jedino je u policijskim dokumentima ostao zabeležen njegov nadimak Hibrid. Milorad Ulemek Legija nije voleo da ga zovu Cema, kako su ga prozvali drugari iz Novog Beograda, jer je stalno dizao tegove napunjene cementom. Nije voleo ni nadimak Cuca, kako su ga zvale devojke, ali ni Bolid, nadimak koji su mu dali stariji drugovi.

“Svi misle da je Željko Milovanović nadimak Letač i Vetar dobio kada je bežao iz sudnica skoro. Međutim, policiji je poznato da su ga tako prozvali pošto je iz Novog Sada dovezao motornog zmaja iz kojeg je, prema pričama Belomanastiraca, gde je i sam rođen, mokrio na pripadnike Unprofora. Najpre su svi mislili da se isključivo radi o hobiju, kasnije se ispostavilo da je Milovanović letilicu koristio za nadgledanje ukradenih automobila koji su ulazili u Hrvatsku”, otkriva kriminolog Goran Stojković poreklo jednog od nadimaka.
Kako su oni dobili nadimke:

Dušan Knežević, Buca Al Kapone (otac Aleksandra Kneževića Kneleta)
Provodio je vreme na Mostaru, oko bioskopa „Zelengora“. Prodavao je mleko i švercovao se u salu da gleda filmove o Al Kaponeu.

Željko Ražnatović, Arkan
Nadimak je dobio po glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa – čarobnjaku Arkanusu. Prvi Arkanov nadimak u detinjstvu bio je Hibrid.

Mile Đorđević, Bombona
Arkanov kum je nadimak dobio zbog kesice bombona koju je stalno nosio sa sobom

Đorđe Božović, Giška, Debeli
Nadimak je dobio još u detinjstvu zbog viška kilograma

Goran Vuković, Majmun
Ubica Ljube Magaša Zemunca nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade

Rade Ćaldović, Ćenta
Saradnik Ljubomira Magaša (Ljube Zemunca) nadimak je dobio po argentinskom bokseru, pošto se ovim sportom bavio u Štutgartu. Druga verzija je da su ga Ćenta zvali po vrsti goluba

Vladimir Milisavljević, Budala („zemunski klan“)
Nadimak je dobio po tome što je jedini u klanu završio fakultet, pa su ga ostali ismevali da je budala. Najinteligentniji član klana iz Šilerove govori više svetskih jezika.

Dušan Spasojević, Šiptar, Duća („zemunski klan“),
Nadimak je dobio po tome što je godinama trgovao drogom sa Albancima s Kosova i zbog porekla iz Medveđe

Miladin Suvajdžić, Đura Mutavi („zemunski klan“)
Mnogi s kojima se povremeno viđao su mislili da je potpuno nem. Nikada nije pričao.

Branko Jeftović, Jorga („miljakovački klan“)
Nadimak je dobio po bivšem jugoslovenskom reprezentativcu u karateu Iliji Jorgi u sedmom razredu osnovne škole. Pre početka jednog školskog časa, Jeftović je na stolu profesora ostavio novinski izveštaj o uspehu karatiste na inostranom prvenstvu

Mlađan Mićić, Pacov („zemunski klan“), Braničevski kralj droge
Venčani kum Dušana Spasojevića nadimak je nasledio od oca, a isti nadimak imao je i njegov deda

Dejan Milenković, Bagzi
Nadimak je dobio po Bendžaminu Sigelu, zvanom Bagzi, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije, sklon nasilju i brutalnim ubistvima

Autor: Blic

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *