KAKO SOCIOPATE DELUJU: Šest fraza kojima srozavaju samopouzdanje svojih žrtava

Podeli:

U jednom trenutku života, svako od nas susreo se ili će se susreti sa sociopatom u blažem tipu – čovekom koji, pretvarajući se da je naivan, zapravo manipuliše vama kako bi izvukao neku korist.

Ovo je najčešćih šest fraza koje takve osobe koriste, a kojima pokušavaju da kontrolišu svoje žrtve:

1. „Ti si samo …

Ako ste se već susreli sa sociopatom, i sami ćete popuniti prazninu, a u njoj obično stoji „ljubomoran“, „lud“, „paranoičan“ ili nešto tome slično. Sociopate često pribegavaju ovakvoj vrsti definicija kako bi vas načinili nesigurnima. Kada vas tako okarakterišu i srozaju vam samopouzdanje, time daju sebi opravdanja za svoje ponašanje i nastavljaju da dalje manipulišu vama.

2. „Nisi me razumeo.“

Sociopate često pribegavaju manevru „izluđivanja“ („gaslightning“ na engleskom jeziku), kojim žrtvu izmanipulišu tako da ni sama nije sigurna u svoja sećanja i percepciju stvarnosti. Kada to urade, onda žrtvu okrive za njenu negativnu reakciju, govoreći joj da je „sve pogrešno protumačila“.

Sociopaths will do something often referred to as „gaslighting,“ which is when you do something that causes a negative reaction and then blame the person for their negative reaction, saying that they didn’t understand what you were trying to say.

3. „Previše si osetljiv.“

Kada vas sociopata dovede do tačke ključanja i sasvim vas izludi, kada konačno burno odreagujete, reći će vam da ste preosetljivi, i da morate malo da „očvrsnete“. Time, naravno, sebi daju prostora da vam nabace osećaj sumnje u sebe i krivicu kako biste i dalje bili u njihovom društvu.

4. „Prekini da dramiš.“

Kada vas sociopata optuži za pravljenje drame, time vam oduzima pravo da osećate to što osećate, i samim tim da odreagujete u skladu sa tim. Imajte na umu da je ovo samo njihov manvar da bi vas naterali da preispitujete svoja osećanja i da ne verujete sebi.

5. „Previše sve analiziraš.“

Sigurno je da je svako od nas povremeno sklon prevelikom analiziranju sitnica i tuđih postupaka, pa izvlačimo pogrešne zaključke. Međutim, ako se često zatičete u analiziranju odnosa sa sociopatom, tu nešto sigurno ne štima. Zato će sociopata pokušati da vas okarakteriše kao paranoičnu osobu, kako ne biste  dalje preispitivali njegove postupke.

6. „Nikad se nećeš snaći bez mene.“

Ovo često čuju osobe koje su u vezi ili braku sa sociopatom. Oni ne žele zdravu vezu sa vama (ni romantičnu, ni prijateljsku). Oni žele samo da vas kontrolišu, a to postižu tako što će vas navesti da se osećate manje vrednima. Nikada ne verujte  u ovu rečenicu. Sasvim ćete se lepo snaći bez njih.

Izvor:Dobra reč

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *