Kako vas špijuniraju na Fejsbuku?

Podeli:

Društvene mreže su nepresušan izvor infomacija, pa tako čestu budu alat koji služi pojedincima da “uhode” druge ljude. Preko Fejsbuka, ljude koje ne poznajete ili nemate u svojoj listi prijatelja, možete da “špijunirate”.

Svi imaju razloge zašto ponekad “njuškaju” po profilu druge osobe. Možda vas zanima nova djevojka vašeg bivšeg ili gdje izalzi momak koji vam se sviđa?

Zaprepastit će vas kada otkrijete kako sve ljudi mogu da dođu do vaših podataka, čak i ako niste prijatelji na ovoj mreži, piše Index.

Predstavljamo vam neke tehnike Facebook špijuna.

Mogu da vas nađu čak i kad vam ne znaju ime

Fejsbukov moćni alat “Graph Search”, semantički pretraživač koji su Zukemberg i njegov tim predstavili 2013. godine omogućava vam da pretražite tu mrežu koristeći materinji jezik.

Recimo da o toj osobi znate samo gdje radi ili gdje je studirala (ili još bolje, oboje). Pretražite “ljude koji rade u kompaniji X” ili “ljude koji su išli na fakultet X”. Kombinujte te kriterijume za preciznije rezultate.

Gledaju gdje ste bili

Ovdje “Graph search” postaje zaista zastrašujući. Možete da ga koristite da vidite na kojim je zabavama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete “mjesta koja je osoba X posjetila u posljednjih X mjeseci”.

Gledaju šta vas zanima

Osim ako niste zaključali doslovno sve na svom profilu, svi mogu bez problema da saznaju koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite.

Sve što im treba je vaše ime i nekoliko ključnih riječi u pretrazi, poput “strane koje se sviđaju osobi X”.

Traže sve fotografije koje ste ikada lajkovali ili komentarisali

Ponovo zahvaljujući “Graph Search”-u, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Ponovo, samo upišete “fotografije koje je osoba X lajkovala” ili “fotografije koje je osoba X komentarisala” i stiže vam galerija.

Mogu primati notifikacije o svemu što radite na Fejsbuku

Opcija “bliski prijatelji” omogućava da osobe sa kojima ste prijatelji na Fejsbuku prate svaki vaš korak. Svaki put kad “bliski prijatelj” radi bilo šta na Fejsbuku, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Fejsbuk ne obavještava ljude da ih je neko označio kao “bliskog prijatelja” nema načina da saznate ko vas tako prati.

Kako biste nekog označili kao “bliskog prijatelja” idite na njegov profil, kliknite dugme “Friends” i u padajućem meniju izaberite “bliski prijatelji”.

Gledaju vaše privatne profilne fotke

Sve i da ste blokirali mogućnost otvaranja profilne fotografije, neko može da je vidi uvećanu. Samo je otvori u novom tabu, a onda iz URL izbriše 160×160 + Enter.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *