Majmun pokušao da se pari sa srnom: Novi zaključci o životinjama

Podeli:

Japanski makao i srna snimljeni su u neobičnoj situaciji – majmun je zajahao srnu i pokušao da se pari s njom.

Iako nije neobično da japanski makao jaše druge životinje, ovo je prvi snimak majmuna na kojem se vidi kako pokušava da se pari s nekom od tih životinja.

“Ova situacija očigledno prikazuje s-ksualno ponašanje, odnosno nagon prema srni koja je pokušala da pobegne”, piše u istraživanju.

Fenomen parenja između vrsta zabeležen je najmanje jednom do sada, kada je primećeno kako antarktička foka s-ksualno uznemiravala kraljevskog pingvina.

Naučnici se slažu da je ovaj odnos od ključne važnosti u pokušaju razumevanja ljudi koji se odlučuju na s-ksualne odnose sa životinjama.

Novo istraživanje primata moglo bi da objasni s-ks među različitim vrstama. Do njega dolazi u slučajevima kada mužjaci nemaju pristup ženkama svoje vrste, pa se okreću ženkama drugih vrsta.

U ovom određenom slučaju nije došlo do penetracije, ali je majmun ostao u blizini srne i nije dozvoljavao pristup drugim majmunima.

“Ovakvo s-ksualno ponašanje može se videti kod životinja kod kojih je zastupljena velika konkurencija tokom parenja”, navodi se u izveštaju.

Klik ba

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *