MAPA INTELIGENCIJE : U regionu ispred Srba samo Slovenci!

Podeli:

Češki matematičar i lingvista Jakob Marian objavio je na svom sajtu kartu Evrope napravljenu na osnovu prosečnog koeficijenta inteligencije građana pojedinih država.

Mapa je nastala prema statističkim podacima iz 2007. godine, objavljenim u radu nemačkog psihologa Hejnera Ridermana, koji je koristio podatke o testovima inteligencije u državama Evrope.

Uz grafički prikaz Jakub Marian navodi da na koeficijent inteligencije u velikoj meri utiče kvalitet obrazovnog sistema, odnosno niži koeficijent prvenstveno ukazuje na slabiju pristupačnost kvalitetnog obrazovanja, a ne na urođenost manje inteligencije.

Prema ovoj mapi u našem regionu najveći prosečni koeficijent inteligencije imaju Slovenci a odmah iza njih je Srbija. Najlošiiji rezultat u regionu, ali i celoj Evropi ima Albanija sa prosečnim kofeicijentom 83.

Kada su u pitanju ostali narodi bivše Jugoslavije, nisko su pozicionirani i Bosna i Hercegovina (84) i Makedonija (88). U Hrvatskoj je prosečni koeficijent 90, u Srbiji 91, a u Sloveniji 99.

Najviši prosečni koeficijent izmeren je u Finskoj (103).

On je istakao da je na mapi Kosovo deo Srbije, a Krim Ukrajine “zbog svrhe ispitivanja”, a da nažalost, podaci za Crnu Goru nisu dostupni.

Izvor: Pressonline

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *