Najluđa SUJEVERJA širom sveta!

Podeli:

Razbijeno ogledalo ili merdevine ispod kojih nikako ne smete opušteno prošetati, su mala crna maca koja vam je prešla put, za većinu svetskih sujeverja.

Od bizarnih do potpuno suludih, ljudi kao da vole da stvaraju uvek nova sujeverja koja ih zastrašuju i komplikuju im život.

Evo nekih od najluđih sujeverja širom sveta.

Sećate se kako u “Hari Poteru“ pripadnici “magičnog sveta” nisu smeli da izgovore Voldemorovo ime? E, u Argentini se smatra da izgovaranje imena njihovog bivšeg predsednika, Karlosa Menema donosi nesreću, pa ako se nekome i zalomi da ga izgovori, obavezno nakon toga mora da kucne u drvo.

U Brazilu se smatra zloslutnim ako se desi da vam novčanik ispadne i dotakne pod. U ovom slučaju, čeka vas sigurni bankrot.

U Kini se broj 4 smatra nesrećnim, posebno jer je njegov izgovor sličan kao izgovor reči “smrt”. Zbog toga Kinezi izbegavaju sve brojeve koji sadrže nesrećnu četvorku. I u našem delu zemljine kugle postoji broj 13 i suluda fama oko njega, ali smo se mi makar ograničili na jedan broj.

Danci cele godine sakupljaju sve posuđe koje su slučajno slomili, da bi ga za doček Nove godine prosuli u dvorište svojih prijatelja. Što je veća gomila – više sreće za prijatelje.

U Indiji se zbog nekih starih običaja smatra nedopustivim pranje i šišanje kose i skraćivanje noktiju četvrtkom i subotom.

Egipćani se ježe od otvaranja makaza. Ako ih otvaraju, moraju nešto da iseku njima, a ako ih slučajno ostave otvorenim, doživljavaju pravi napad panike. Takođe veruju da makaze ispod jastuka, dok spavate, mogu da vas zaštite od noćnih mora.

U Haitiju je teško biti nečija majka. Ukoliko vaš potomak hoda sa samo jednom cipelom, čisti pod noću, puzi ili pojede samo vrh lubenice, to vam donosi sigurnu smrt.

Japanska deca obavezno sakrivaju svoj stomak dok grmi, posebno kada idu na spavanje, jer se veruje da će im u suprotnom bog grmljavine pojesti pupak.

U Južnoj Koreji se ne plaše baš promaje, kao mi, ali su uvereni da uključeni ventilator dok spavamo vodi ka sigurnoj smrti.

U Vijetnamu, ako pojedete bananu pred ispit – sigurno padate, jer je kora banane klizava!

Turci nikada neće otići u krevet sa žvakaćom gumom, jer veruju da će se ona pretvoriti u deo tela mrtvog čoveka.

U Ruandi žene ne jedu meso jarca – da im ne bi izrasla brada.

Autor: wannabemagazine.rsFOTO: PROFIMEDIA

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *