Ne delite ovo na Facebooku, ako nećete da završite iza rešetaka

Podeli:

Zbog deljenja video snimaka i fotografija sa s-ksualnim sadržajem na drušvenim mrežama, danska policija je podigla optužnicu protiv više od 1.000 mladih ljudi, starijih od 15 godina.

Sve je počelo krajem prošle godine, kada je Facebook upozorio američku policiju o dva videozapisa i fotografije sa s-ksualno eksplicitnim sadržajem, koje su korisnici delili putem Messengera. Američka policija je obavestila kolege u Evropi, pa je pokrenuta istraga.

Dok je većina mladih ovaj sadržaj podelila samo nekoliko puta, neki su snimke i fotografije slali stotinama ljudi. Osobe na snimcima su imale samo 15 godina, pa se deljenje takvog sadržaja može se tumačiti i kao širenje dečje p-rnografije.

“Ovom slučaju pristupili smo vrlo ozbiljno, pa on ima velike posledice po sve koji su u njega uključeni”, saopštili su iz danske policije, u izjavi agenciji Blumberg, nazvavši ovaj slučaj velikim i kompleksnim.

Onima koji su distribuirali ovaj materijal prete kazne zatvora, ali i zabrana obavljanja nekih poslova, poput brige za decu i rada u vrtićima a možda čak i zabrana ulaska u SAD.

“Nikada nemojte da delite video snimke sa scenama s-ksa, jer to može da ima posledice i po žrtve i po osobe koje dele takav sadržaj. Nadamo se da će ovaj slučaj otvoriti oči mladim ljudima koji bi trebalo da budu jako oprezni i da paze šta rade u digitalnom svetu”, prokomentarisao je ovaj slulaj Fleming Kjarside iz danske policije.

Dansku su prošle godine potresla svedočanstva mladih devojaka koje su u tamošnjim medijima progovorile o svojim iskustvima sa objavljivanjem s-ksualno eksplicitnih materijala, koji su bili namenjeni samo njihovim partnerima.

Nakon što je taj privatni sadržaj dospeo u javnost, njihovi životi su se pretvorili u pakao, zbog čega ovaj slučaj od velike važnosti za Dansku.

Takozvana “osvetnička p-rnografija”, odnosno fotografije i video snimci s-ksa snimljeni u privatne svrhe, koje nakon raskida partneri objavljuju na internetu, predstvaljaju veliki problem. Neki čak zarađuju mnogo novca na internet stranicama na kojima objavljuju takav sadržaj.

Među najpoznatijima je Hanter Mur, koji je neko vreme održavao najpoznatiju i najzloglasniju “revenge p-rn” stranicu, na kojoj je objavljivao čak i sadržaje koji bi ukrao sa računara drugih osoba kako bi ih potom ucenjivao. Mediji su ga, zbog toga, prozvali najomraženijom osobom na internetu, a zbog svojih nedela je završio u zatvoru.

IZVOR: B92, BLOOMBERG, ZIMO.DNEVNIK.HR&Foto:Thinkstock / Ilustracija

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *