Nemačke vlasti zabranile lutku Kajla zbog mogućeg špijuniranja dece

Podeli:

Zamislite da se igračka vašeg deteta pretvori u uređaj za špijuniranje. Zvuči zastrašujuće?

Nemačke vlasti zabranile su lutku “Moja prijateljica Kajla” koja je povezana sa internetom, apelujući na roditelje da isključe ovu interaktivnu igračku. Ovakvi uređaji imaju kamere i mikrofone tako da mogu da prenose podatke a da to ne bude primećeno, i da tako ugroze i naruše privatnost korisnika, upozorila je nemačka Savezna mrežna agencija.

Šef agencije Johen Homan je naglasio da to posebno važi za dečije igračke, među kojima je i lutka Kajla, kojima deca mogu da postavljaju pitanja. Činjenica je da kompanije mogu da koriste igračke da bi se reklamirale iako su njihovi korisnici deca koja su podložna uticajima i samim tim ranjiva.

U upozorenju koje je objavila agencija kaže se da sve što dete kaže može biti snimljeno, kao i sve ono što govore ljudi koji se nađu u blizini lutke. Ako proizvođač nije zaštitio bežičnu vezu na odgovarajući način, svako ko je u njenoj blizini može pomoću nje neprimećen prisluškivati razgovore.

Proizvođač lutke, kompanija Genesis Toys, kaže da oni stalno proveravaju enkripciju i fizičke mere zaštite da bi zaštitili igračke od neovlašćenog pristupa. Sa druge strane, kompanija piznaje da prenos preko interneta kao i elektronsko skladištenje podataka nikada ne mogu biti 100% sigurni.

Iz kompanije kažu da je Kajla programirana tako da ne govori, ne prikazuje slike i reči koje nisu primereni za decu.

Genesis Toys ističe da u njihovim uslovima korišćenja jasno stoji da korišćenje proizvoda podrazumeva dozvolu za prikupljanje podataka, ali da se oni ne koriste samo za povratne informacije sa Googlea, Wikipediae i Weather Undergrounda, već i za unapređenje usluga, za interne poslovne svrhe i za istraživanja kompanije.

Sa druge strane, bezbroj je priča hakovanju internet uređaja, od slušalica preko pejsmejkera do uređaja za nadzor nad decom, što znači da ni Kajla ne može biti izuzetak.

Izvor:Informacija.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *