Očevi loše utiču na intelektualni razvoj dece

Podeli:

Bebe muškog pola koje vaspitavaju očevi pokazuju lošiji uspeh u školi, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta u Bristolu. Bebe koje su po 15 sati nedeljno provodile sa očevima, u školi su kasnije pokazivale lošiji uspeh, izjavila je vođa istraživanja Elizabet Uošbruk. Briga o maloj deci svake godine sve više pada na pleća mladih očeva, što je i podstaklo Uošbrukovu na proučavanje socijalnih i kongitivno-intelektualnih posledica njihovog vaspitavanja.

Tokom istraživanja, naučnici su proučili zdravstveno stanje i intelektualni nivo više od 6.000 dece rođene početkom devedesetih godina, koja su u prvoj godini života provodila približno isto vreme sa oba roditelja. Dobijeni podaci su upoređeni sa istim podacima sadašnjih mališana, pri čemu su naučnici pažnju fokusirali na pripremljenost četvorogodišnjaka za učenje.

Naučnici su zaključili da su u prve tri godine života deteta očevi glavni pomoćnici u odgajanju deteta, a često su bili i jedini roditelj koji je uz mališana provodio duže vreme.

U prvoj godini života skoro o trećini novorođenčadi pored majki brinuli su isključivo njihovi očevi, s tim što su uz njih bili u proseku pet sati nedeljno. Vreme koje očevi provode sa bebama se povećava njihovim odrastanjem, i do druge godine 20 odsto dece je po 15 sati nedeljno bilo isključivo sa očevima.

Karakter uticaja odnosa deteta sa ocem formira se u zavisnosti od pola deteta, uzrasta kada je tata brinuo o njemu, i dužine vremena koje su sin ili kćerka provodili sa njim, zaključili su naučnici.

Dečaci, koji su kao mali provodili sa očevima po 15 sati nedeljno, pokazuju nezadovoljavajuće rezultate prilikom upisa u školu, što znači da očevi svoju pažnju, kada su dečaci u pitanju, fokusiraju prvenstveno na disciplinu i razvoj fizičkih sposobnosti deteta, dok majke podstiču razvoj intelektualnih sposobnosti dece bez obzira na pol.

Intelektualni razvoj devojčica nije u tako bliskoj zavisnosti od toga koji se roditelj bavio vaspitavanjem u prvim mesecima njihovog života. Ovu pojavu naučnici objašnjavaju činjenicom da se očevi na različite načine odnose prema deci različitog pola.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *