ONE SU PROMENILE NAŠE ŽIVOTE: Genijalni izumi iza kojih stoje žene!

Podeli:

Jednoj ženi bi trebalo duboko da se zahvalimo što danas imamo stvari poput centralnog grejanja….

Žene vladaju svetom, kaže Bijonse, a mi vam predstavljamo devet žena koje su bukvalno pomenile naše živote, svojim fascinantnim tehnološkim izumima.

Kompjuterski softver

Admiralka američke mornarice, dr. Gejs Marej Huper, bila je i naučnica koja je otkrila COBOL, prvi user-friendly poslovni računarski softver. Pored toga, ona je prva osoba koja je upotrebila izraz bug kako bi opisala greške u računarskom sistemu, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njenom računaru.

Bežični prenos podataka

Hedi Lamar otkrila je tajni komunikacioni sistem tokom Drugog svetskog rata za radio-kontrolu torpeda upotrebom nove tehnologije za beleženje frekvencije, čime je položila tehnološke temelje za sve – od bežične konekcije do GPS-a. Uz to je slučajno i svetski poznata filmska zvezda.

Grejanje u kolima

Prvi grejni sistem u vozilu, koji je usmeravao vazduh preko motora kako bi ugrejao promrzle prstiće aristokratskih vozača 19. veka, izumela je Margaret A. Vilkoks 1893. godine. Ona je takođe osmislila kombinovanu mašinu za pranje suđa i odeće, koju neko pod hitno treba da konstruiše!

Stambeno solarno grejanje

Fizičarka i pionirka solarne energije, dr Maria Telkes, udružila se 1947. godine sa jednako opakom damom, arhitektom Eleanor Rejmond, kako bi zajedno izgradile prvi dom koji se u potpunosti napaja solarnom energijom.

Moderni frižider

Florena Parpart izumela je električni frižider davne 1914. godine.

Telekomunikacione tehnologije 

Teorijska fizičarka dr. Širli Džekson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu 1973. godine. Tokom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno naučno istraživanje koje je omogućilo izum prenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

Mašina za pranje posuđa

Spašavajući nebrojene brakove, mašinu za pranje suđa izumela je Žosefina Kokrein 1887. godine. Svoj izum je ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji, pa je na kraju otvorila vlastitu fabriku.

Sigurnosni sistem videonadzora

Mari Van Britan Braun patentirala je sistem videonadzora 1969. godine, a bio je namenjen ličnoj sigurnosti, budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njenoj njujorškoj četvrti. Njen izum predstavlja osnovu modernog videonadzora u privatne i policijske svrhe.

Centralno grejanje

Svaki put kad se osećate zahvalno što je vaš stan lepo ugrejan usred zime, setite se Alis Parker koja je izumela sistem plinskog pogonskog centralnog grejanja 1919. godine. Iako njen dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je neko uopšte zamislio korišćenje prirodnog plina za grejanje, te je tako ova dama inspirisala grejne sisteme budućnosti.

Autor: Cosmopolitan.rs/Foto:shutterstock.com

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *