OPREZ! Internet preplavljen prevarantima koji nude “sigurne dojave”

Podeli:

Korišćenje internet pretraživača, kao i društvenih mreža, u potrazi za korisnim informacijama gotovo da je potpuno zamenilo druge metode istraživanja, što je značajno smanjilo potrošnju vremena, ali često može da vas odvede i u potpuno pogrešnom smeru!

Kao što je potpuno jasno da sebi ne možete postaviti određenu dijagnozu jednostavnim ukucavanjem simptoma bolesti na Guglu, tako je prilično bajkovito očekivati da ćete na Fejsbuku pronaći put do lake zarade na kladionici. Međutim, upravo ta želja za lakom zaradom često prevlada, pa smo sve češće svedoci raznih prevara, pre svega preko Fejsbuka, ali i drugih društvenih mreža, a koje se tiče prodavanja takozvanih dojava o nameštenim utakmicama.

Modus operandi internet prevaranata prilično je jednostavan i kad malo bolje razmislite jasno vam je da ne treba biti mnogo pametan pa smisliti takav način da se zaradi novac, ali mnogi i ne razmisle pre nego što ovim ljudima poklone poverenje.

KEC, IKS I DVOJKA – JEDAN TIP MORA DA PROĐE

Najčešća pojava jesu stranice koje u početku pozivaju korisnike Fejsbuka da ih “lajkuju”, odnosno da pristanu da primaju obaveštenja od te stranice. Kada prevarant skupi broj ljudi za koji proceni da je dovoljan, kreće u akciju. Prvo svim “fanovima” ponudi besplatnu “dojavu” koju, naravno, niko ne odbija. “Trik” je u tome da prevarant izabere jednu utakmicu i ako, na primer, ima 300 pratilaca, na 100 adresa pošalje “keca”, na 100 “iks”, a na 100 “dvojku”. Prosta računica je da 100 “srećnika” mora da ima dobitni tip, i prevarant na ovaj način zadobija njihovo poverenje.

Uzmimo za primer da je od njih 100 deset pretpostavilo o čemu se radi, i dolazimo do toga da prevarant nastavlja da “radi” sa 90 ljudi. Ali sada se “dojava” plaća. Od svakoga traži uplatu od po, na primer, 10 evra, i nastavlja da funkcioniše po istom principu: podeli grupu na tri dela i šalje tri različita tipa. Njih 60 shvatiće da su prevareni, ali onih 30 “dobitnika” samo će učvrstiti veru da iza naloga na Fejsbuku zaista stoji neko ko je uključen u nameštanje ishoda fudbalskih, ili mečeva u bilo kom drugom sportu. Jasno vam je kako se priča nastavlja, posle svakog tipa ostaje sve manje “vernika”, a dok svi shvate o čemu se radi, prevarant je već prikupio lepu svotu novca, gasi stranicu na Fejsbuku, otvara novu i kreće ispočetka, sa “svežim mušterijama”.

POVEĆAVANJE UPLATE U “FOTOŠOPU”

Postoje, naravno, i drugi trikovi kojima se prevaranti služe kako bi “navukli” lakoverne, a jedan od njih je postavljanje dobitnog tiketa s velikim ulogom na stranicu čime navodno dokazuju da su stručnjaci za pogađanje rezultata, ili da imaju informacije o lažiranju određenih mečeva. Ovde se, takođe, radi o prevari. Često kreatori ovakvih stranica uplate više tiketa za po 20 dinara, a onaj koji bude dobitan obrade u odgovarajućem programu i obmanu svoje pratioce fotografijom na kojoj se navodno vidi da su uplatili 20.000 dinara na određeni tip s dobrom kvotom. S obzirom na to da na društvenim mrežama gotovo ne možete da zaobiđete ovakvu vrstu reklamiranja, proverili smo dosta ovakvih tiketa (na fotografijama se videlo da su uplaćeni u MOZZARTU) u bazi kladionice MOZZART i uverili se da ti tiketi ili ne postoje (dakle, da se radi o kompletnoj montaži), ili postoje, ali sa znatno manjim ulozima.

Evo i konretnog primera. Jedan od prevaranata koji se na Fejsbuku predstavlja pod pseudonimom “Pouzdan izvor”, i od svojih, kako ih on naziva, klijenata traži čak 500 evra za jednu dojavu (slika 1, ispod), s tim što im čini “uslugu” i potražuje “samo” kaparu, dok se glavnica plaća posle utakmice. Za primer smo uzeli tiket (slika 2, ispod) sa kvotom 12,10, na kojem je odigran prelaz “iz dvojke u dvojku” na meč irske lige Galvej – Longford, kao i kec na duel, takođe iz Irske, Fin Harps – Voterford.

Slika 1

SLIKA 1

Slika 2

SLIKA 2

Na slici ćete videti da je na ovaj tiket navodno uplaćeno 20.000 dinara i da dobitak iznosi 242.000, što svakako zvuči primamljivo. Međutim, pretragom MOZZART baze po kontrolnom broju tiketa utvrdili smo da je na ovaj tiket uplaćeno 20 dinara, i ne samo to – konkretno, ovaj “pouzdan izvor” uplatio je 27 tiketa za po 20 dinara, od čega je jedan prošao. Posle toga, kao što smo naveli, na scenu stupa program “fotošop”, u kojem se prepravlja slika tiketa i menjaju iznosi uplate i isplate. Tu obrađenu fotografiju prevarant “kači” na Fejsbuk kako bi uverio svoje žrtve da je zaista pouzdan i prevara može da krene. Oni koji lakoverno poveruju u celu priču vrlo brzu ostaju bez novca i shvate da su nasamareni. Ovakvih primera i stranica na Fejsbuku ima mnogo, ali verujemo da vam je i ovaj jedan dovoljan kako biste shvatili o čemu se radi.

Nije redak slučaj ni da prevaranti imaju više profila na Fejsbuku, pa onda, kada okače neku “dojavu”, sa tih drugih profila sami sebe hvale kako bi dodatno uverili potencijalne žrtve u svoju verodostojnost. Najčešće su to fraze, poput: “Bravo, majstore, prošli vikend sam zaradio brdo novca na tvoju dojavu”, “Najbolji si, sve pogađaš”, “Kada će sledeći tip, nestrpljiv sam”, “Od sada samo kod vas kupujem dojave”

Primer

PRIMER

Dakle, naš savet vam je: pamet u glavu. Ukoliko na društvenim mrežama uočite da neko nudi besplatne “dojave” ili poziva na prikupljanje što više “lajkova” kako bi svojim pratiocima dao fiks koji “sigurno dolazi”, budite uvereni da se radi o prevari, zaobiđite takve strane i upozorite prijatelje na ovakvu pojavu.

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *