Panika: Da li ste čuli za ribu koja muškarcima jede genitalije!?

Podeli:

Stručnjaci su upozorili švedske muškarce da na kupanju zadrže svoje gaće, jer je u švedskim vodama otkriveno prisustvo ribe paku koja jede muškarcima testise i penis.

Uhvaćena riba je imala 21 santimetar dužine. Paku je rođak pirane i poreklo joj je iz oblasti Amazona.

Kako se ova riba našla u vodi sa znatno drugačijim uslovima, još nije razjašnjeno.

Ovo je slatkovodna riba koja može da naraste i do 90 cm i da dostigne težinu od 25 kilograma. Nadimak joj je „sekač jaja“ zbog napada na muške genitalije.

Nacionalni istorijski muzej susjedne Danske je upozorio: “Ne skidajte kupaće gaće ako ste u tim vodama još uvek“.

U oblastima gdje je ovoj ribi prirodno stanište, mnogobrojni su slučajevi gdje su pojedini ribari iskrvarili do smrti posle ugriza paku.

Riba paku je proširila stanište na Novu Gvineju a primećena je i u jednom jezeru u Teksasu.

Neobjašnjivo je otkud paku po prvi put u vodama Evrope. Mislilo se do sada da ako je reč o puštanju u reku od strane nesavesnog odgajivača, da riba ne može preživeti uslove u evropskim rekama.

Međutim, izgleda da paku ima neverovatne osobine prilagođavanja. Slični eksperimenti sa piranama do sada nisu uspeli jer nisu u stanju da se prilagode zimskim uslovima evropskih reka.

Paku jede između ostalog i male ribe pa je to možda odgovor zašto „napada“ muške polne organe.

Karl Henrik, stručnjak za ribe iz danskog muzeja, kaže da je paku gotovo identična po izgledu sa piranom, a razlikuju se po tome što paku ima zube za drobljenje.

Karl kaže da ukoliko ovo ostane usamljeni slučaj, onda nema problema, ali ukoliko se paku pojavi i u drugim vodama Evrope, to će biti veliki problem.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *