Pet najbrutalnijih zatvora u istoriji sveta: Ovde je lako umreti, a TEŠKO ŽIVETI

Podeli:

Ako samo spomenemo zatvor, odmah pomislimo na izolovanu zgradu, ograđenu visokom žicom i zidinama, međutim kroz istoriju su oni bili znatno suroviji nego danas. Ovo je pet najbrutalnijih oblika zatvora:

Mongolski mrtvački sanduci

Pre 1920. Godine, mongolski zatvorenici često su bili suočeni sa brutalnim smrtnim kaznama prema kojima su bili zatavrani u drvene sanduke veličine 0,9 x 1,2 metara I to godinama.

Te drvene kutije nalazile su se u zatvoru Urga, u tamnim samicama koje si bile okružene 4,5 metara visokim drvenim šiljcima. Zatvorenici su dobijali hranu kroz jednu jedinu rupu 15 centimetara veličine, a unutra bi i obavljali nuždu. Drveni sanduci su se prali tek jednom u tri nedelje. U tim mini ćelijama zatvorenici su bili toliko zgrčeni da nisu mogli ni da se u potpunosti ispruže, a ni da, a ruke su im bile vezane tako da su im dlanovi bili skupljeni jedan uz drugi.

Kako bi redukovali troškove zatvora zimi, brojni zatvorenici u sanducima su ostavljeni da se smrznu na hladnoći.

Zatvor Mamertin u antičkom Rimu

Foto: Riccardo Cuppini / Flickr

Rimljani su bili jedni od prvih koji su koristili zatvore kao metodu kažnjavanja prestupnika. Mamertin, sagrađen oko 640. godina p.n.e bio je okrutan početak te prakse. Zatvor se nalazio unutar kanalizacionog sistema ispod antičkog Rima, a do njega se moglo doći jedino tako da vas spuste kroz rupu u podu. Oko 4 metra ispod zemlje nalazila se oko 1,60 metara i 9 metara široka prostorija okružena otpadom i fekalijama. Zatvorenike su tamo držali dok su čekali pogubljenje ili su pak bili osuđeni na to da umru od gladi, ali daleko od očiju javnosti.

Gvozdena vrata na kraju te komore vodile su do tzv. “Claoca maxime”, gde su se mrtva tela bacala u reku Tiber.

Plutajući zatvor “Pakao”

Foto: Wikipedia

Tokom američke revolucije, vojni brod “HMS Jersey” smatrao se jedinim od najbrutalnijih britanskih “plutajućih zatvora”, pa je i dobio nadimak “HMS Hell”. Na njemu se istovremeno nalazilo oko 1500 zatvorenika ispod palube borda, a oni su bili nagurani u mraku, najčešće bez vazduha i u velikoj vrućini, sasvim goli. Tamo su mrtva tela često bila neotkrivena danima, a oni koji su bili izgladneli i slabi, bili su česta meta glodara, koji su prenosili bolesti. Stopa smrtnosti je bila užasavajuća, u proseku bi svakih 12 dana neko umro. Pretpostavlja se kako je na tim plutajućim zatvorima umrlo preko 12.500 ljudi, a pušteno ih je svega 1.400 preživelih.

Andersonvil

Foto: Wikipedia

Kamp Samter u Andersonvilu u saveznoj američkoj republici Džordžija, bio je najveći Konfederacijski zatvor pred kraj američkog građanskog rata. Zatvor se nalazio u maloj dolini okružen borovim stablima u visini od 5 metara koji su ograđivali mrtvu zonu. Oko 33 hiljade zatvorenika je bilo nagurano u prostor namenjen za maksimalno 10 hiljada njih, zagađujuči jedini izvor pitke vode sa ljudskim fekalijama i telima. Čuvari zatvora imali su tek nešto više zaliha od samih zatvorenika, a bili su izloženi raznim bandama razbojnika koji su tuda prolazili.

U zatvoru su se svakodnevno kolege zatvorenici međusobno ubijali za hranu i vodu. Oko trećine njih koji su ušli u kamp iz njega nikad nisu izašli, već su zakopani u masovnim grobnicama.

Hoa Lo zatvor

Foto: Wikipedia

Poznat američkim zarobljenicima kao “Hanoi zatvor”, njegovo se ime na vijetnamskom doslovno prevodi kao “đavolja rupa”. Tokom rata, Vijetkongovci su ga koristili za mučenja i ispitivanja zarobljenih američkih pilota čije su avione oborili. Tamo su ih držali iza visokih zidina iznad kojih je postavljena bodljikava žica i polomljeno staklo, a redovno su ih premlaćivali i držali u samicama.

Cilj im je bio slomiti volju zatvorenika kako bi od njih izvukli izjave o SAD koje su potom snimali i objavljivali. “Ovde je lako umreti, a teško živeti” govorili bi zarobljenicima čuvari na ulasku.

Izvor: blic.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *