Petak 13 – Legende i verovanja

Podeli:

Danas je petak 13. dan koji mnogi smatraju kao baksuzan i nesrećan dan. Mnogi su sujeverni pa na taj dan pa menjaju posteljinu kako ne bi imali košmare, ne seku nokte, ne idu na put i ne započinju nikakav posao.

Najveći doprinos lošem imidžu povezanosti broja 13 sa petkom, daju istorijske činjenice. 13. oktobra 1307. u petak Filip IV francuski kralj, pohapsio je i na lomači spalio gotovo sve tadašnje vitezove Templare. Dva američka predesnika Abraham Linkon i Džon Kenedi ubijeni su na petak 13.

I Biblija priča o petku i broju 13 kao o nečem posebnom. Na taj dan su Adam i Eva izbačeni iz raja, a i veliki potop počeo je takođe na taj dan. Poznata je priča o 12 Isusovih apostola i Judi kao 13-tom.

Poznato je i verovanje da se veštice sakupljaju u broju 12, a da je 13. mesto rezervisano za Đavola.

Teoretičar Donald Dosej veruje da je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog mita. Naime, 12 bogova u Valhali imalo je zabavu na koju je došao i 13-ti, nezvani gost, zao i pokvaren bog Loki. On se zabavljao tako što je učinio da Hoder, slepi bog tame strelicom pogodi boga veselja i zadovoljstva Baldera, koji je umro a celom zemljom je zavladala tama. Od tog trenutka petak 13. se smatra zloslutnim.

Strah od ove brojke nije zanemarljiv. Dosej tvrdi da 80 odsto nebodera u svetu nema 13. sprat, veliki broj aerodroma nema 13. izlaz na piste.

Tomas Fermsler, matematičar i naučnik, veruje da je broj 13 samo ozlograšen i da on „pati“ jer se nalazi iza broja 12. Numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem, jer godina ima 12 meseci, postoji 12 zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 Isusovih apostola.

U starom veku petak je bio kao i nedjelja, dan posvećen za odmor i molitvu.

Čak i u poslovnom svetu ima sujeverja, pa mnogi luksuzni hoteli nemaju sobu sa brojem 13, u nekim avionima nema 13. reda ili broja sedišta. Za „apokalipričnu 2012.“ godinu rečeno je da ima tri crna petka. Ni 2015. ne oskudeva sa ovakvim poklapanjem dana petka sa ozloglašenim brojem 13.

Postoje mnoge legende vezane za broj 13. Stari Egipćani su smatrali da je broj 13 simbol smrti. Trinaest je broj lunarnih ciklusa u godini. On je povezan sa Mesecom i svim ženskim stvarima.

U tarotu, Mesec je povezan sa snovima, tamom, intuicijom i strahom. U numerologiji se smatra da je broj 13 simbol straha i nemira. Dakle, trinaest predstavlja prirodni ciklus i sve drevne religije su se bazirale upravo na temelju lunarnog kalendara. Petak 13 je dan tradicionlano povezan sa ritualima i magijom.

Veruje se da tog dana, upravo zbog magičnog broja 13, je idealno vreme za rad sa ritualima i čarolijama. Broj 13 je bio povezan sa Poslednjom večerom, gde   prisustvovao Isus i njegovih 12 apostola . Trinaesti i poslednji član tradicionalno se veruje da je bio Juda izdajnik.

Kasnije, Veliki petak obeležen je kao dan stradanja zbog Hristovog raspeća.Vekovima kasnije, u Srednjem veku, Philip, kralj Francuske započeo je mučenje vitezova  Templara, zbog straha da su postali previše moćni, upravo petka 13, 1306. godine.

Danas, glavna praznovjerja loše sreće pripisuju se petku 13. Ovaj nesrećni datum prilično je ukorenjen u mnogim zemljama i kulturama. Veruje se da venčanja, početak novog posla, odlazak na put ili bilo koji drugi važan događaj treba izbegavati ukoliko padne na petak 13. Broj puta kada se pojavljuje petak 13. varira od godine do godine .

Svet tajni

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *