Pogledajte kako „svetli“ vaš mozak kad ste zaljubljeni! (FOTO)

Podeli:

O ljubavi pričaju svi, a niko ne može sa sigurnošću da kaže šta je to. Sada, postoji medicinski dokaz da li je neko lud od ljubavi ili ne!

mozak zaljubljenost -620x350

Ljubav je večna tema ljudskog interesovanja. Od pesnika i filozofa do zaljubljenih tinejdžera, sve nas je nekad u životu mučilo pitanje – šta je to u stvari ljubav?

Naučnici tvrde da su otkrili tajnu kako različite emocije utiču na mozak, čime je otvoren put za testiranje procesa ljubavi. Skeniranjem mozga muškaraca i žena koji su tvrdili da su ludo zaljubljeni i upoređujući ih sa onima su rekli da nikog ne vole, istraživači su uspeli da naprave pravu mapu promena koje se događaju u mozgu.

Upotrebom funkcionalne magnetne rezonance (fMRI), koja meri aktivnost mozga tako što otkriva promene u protoku krvi, pokazala je da ljubav uključuje nekoliko delova mozga, dok se deo mozga, “cuadate nucleus”, bavi krajem ljubavne afere.

– Ovo je prvi put da imamo dokaz da u strukturi našeg mozga dolazi do očiglednih promena kad se osoba zaljubi. Ovi rezultati bacaju novo svetlo na mehanizme romantične ljubavi – rekao je profesor Zang Ksiaoču sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hefei.

Mozak 1

Muškarcima i ženama rečeno je da ne misle ništa u toku skeniranja s ciljem da se vide promene u mozgu ljudi koji su u ljubavi.

Mozak 2

Rezultati pokazuju aktivne delove mozga koji reaguju na nagradu, motivaciju, emociju, i dobrotvorni rad, a, prema istraživačima, rezultati će baciti svetlo na neurofiziološke mehanizme ljubavi.

Izvor:Telegraf.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *