Potrošio Skoro 77.000 Eura Na Njih: Bosanac Spavao U Kontejneru Da Bi Medvjedi Živjeli U Njegovoj Kući

Podeli:

Ovih dana navršava se punih deset godina otkako je Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja udomio dva medvjedića kojima je majka poginula nagazivši na minu u Sebešiću. Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija ne samo u srednjoj Bosni.

Kuću ustupio medvjedima

Gvido je sada visok dva i po metra i težak preko 400 kilograma dok je Laka nešto manji i lakši.

– Laka je bio bolestan kada sam ga kupio. Odveo sam ga kod pedijatra da ga pregleda. Kupio sam mu pempas pelene i spavao je sa mnom u krevetu punih osam mjeseci. Naravno ozdravio je i sada je u odličnoj formi. Za ovih deset godina potrošio sam na njih oko 76.700 eura jer oni moraju da imaju kvalitetnu hranu makar ja gladovao. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu..Vrlo kvalitetnu hranu. Toliko ih volim da sam ja do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću – rekao je u razgovoru za Anadoliju.

Međutim, navodi, ove zime bile su niske temperature pa je napustio kontejner i preselio u vikendicu odakle, kaže, ima i bolji pogled na svoj azil.

– Tri godine sam vodio pravnu bitku sa državom jer su htjeli da ih uspavaju i pobijedio sam – govori Emin.

Emin ima u svom azilu i napuštenih pasa, mačaka i jednog sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač.

– Stigla je kod mene, a noga joj visila samo na kožici. Odrezao sam kožicu, otišao kod veterinara, kupio kreme i mazao. Sada je dobro. Što sam drugo mogao? Veoma me voli Dila. Ovdje je i još jedna mala kuja koju je neko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz reku Bistricu. Ona je cvilila, a ja sam po zimi ušao u vodu do pojasa da je spasim. Evo je živa i zdrava. Niko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi – kaže Emin.

Sokola je, navodi, donijela Admira iz Udruženja za zaštitu životinja iz Bugojna prije četiri godine.

– Neko ga je ranio. Krilo mu je bilo polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može da lovi. Preuzeo sam ga i hranim ga. Svaki dan on pojede najmanje po jedan batak od kokoške. Kada sam pravio računicu o uloženom novcu za ovih deset godina ispalo je da sam potrošio na medvjede i pse oko 76.700 evra. Mogao sam uhraniti deset najboljih bikova. Hraniću ih dok mogu – naveo je Emin.

Dao je i predlog za gradove i tržne centre u BiH. Kaže, neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smeste da budu atrakcija.

– Mnoga djeca, a i odrasli nisu nikada vidjeli medvjeda. Eto prilike da vide. S obzirom da veliki tržni centri imaju i svoje kuhinje, velika količina hrane se i baca. To bi medvjedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se neko brine o njima – kaže Emin za (AA).

Anadolija

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *