Skoro 1000 Srba poslalo zahtev za državljanstvo “prve svemirske države”

Podeli:

Prva svemirska država Asgardija nije stara ni mesec dana, a srpska dijaspora tamo broji već skoro 1000 stanovnika.

Naime, dr Igor Ašurbejli ruski naučnik i svemirski sručnjak, 12. oktobra u Parizu obelodanio je osnivanje prve svemirske nacije. Asgardija je dobila već pola miliona zahteva za državljanstvo, a iz naše zemlje stiglo je za sada tačno njih 954, što nas stavlja na 57 mesto od 233 zemlje iz koje su stigli zahtevi.

Najviše vanzemaljaca imaju Kinezi sa 140.000, drugi su Amerikanci sa 55.000, a treći Turci sa 44.000. Sledeće godine ovaj naučnik planira da iz svog džepa finasira slanje prvog satelita u svemir koji će predstavljati teritoriju ove zemlje, a koja za početak neće biti naseljena ljudima.

Trenutno Asgardijci učestvuju u konkursi za izbor državne zastave i himne, a upis novih građana ovog momenta je zaustavljen, zbog preopterećenja omalenog državnog aparata. Iako deluje kao potpuno luda ideja, Ašurbejli ima dovoljno novca da sam pokrene ovu svemirsku državu, a oko sebe je okupio i priličan broj eminentnih svetskih naučnika, sada i Asgardijaca.

– Svetu preti opasnost od neregulisane eksploatacije svemira. Ključna ideja Asgardije je mir u svemiru i pokušaj sprečavanja da se zemaljski sukobi prebace u svemir. Asgardija je jedinstvena s filozofskog aspekta jer je naš cilj služiti čitavom čovečanstvu, bez obzira na lično bogatstvo pojedinca te prosperitet zemlje u kojoj se rodio – objasnio je Ašurbejli prlikom osnivanja nove nacije.

 

Broj i poreklo prvih svemiraca

U manifestu prve vanzemaljske nacije stoji da zakoni koji se tiču svemira ne smeju postati zakoni džungle, te da se resursi u svemiru moraju zaštiti, jer pripadaju svakom od nas.

On je najavio i da nova nacija, koja već ima formiranu vladu sa 11 ministarstava, planira da u budućnosti zatraži prijem u članstvo Ujedinjenih nacija.

Vesti o lansiranu prvog u nizu od nekoliko satelita Asgardije, kao i osnivanja ambasada, biće objavljeni na novoj konferenciji za medije 12. novembra. Naziv države i nacije dolazi iz nordijske mitologije, gde Asgard predstavlja grad u nebesima, odnosno zemlju bogova.

Inače, Ašurbejli je rođen u Azerbedžanu u Bakuu, a posle diplome na državnoj akademiji seli se u Moskvu. Dobitnik je UNESCO-ve medalje za doprinos u razvoju nauke i nanotehnologije. U Beču je osnovao Međunarodni svemirski istraživački centar (AIRC), koji proizvodi sisteme i alate koji se koriste u visokotehnološkim firmama, odakle je i potekla ideja o Asgardiji.

Izvor: blic.rs/foto: blic.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *