SREĆNA SLAVA, DOMAĆINE Danas je Nikoljdan, evo šta treba, a šta ne smete da radite

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja.

Sveti Nikola

Sveti Nikola, Foto: spc

Postoje mnoga verovanja vezana za najveću slavu kod Srba. Kako se u narodu kaže “pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slave.”

Nikolaj, odnosno Nikola je bio sin jedinac, koje je svoje nasledstvo razdelio siromašnima, nakon što mu roditelji umrli. Njegovo ime znači pobednik naroda, a on se, vođen Božjom promišlju i zakonima, u skladu sa njima pokazao kao apsolutni pobednik nad zlom.

U srpskom narodu se veoma poštuje. Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu. Veruje se da na ovaj dan moreplovci, gde god da se nađu, spuštaju sidra i pomole se svetitelju, pa tek onda nastave put.

Prema tradiciji na današnji dan ne valja da perete veš, čistite kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati decu i pripremiti Božićno žito kako bi vam cela godina bila plodna i bogata.

Danas treba drugima opraštati i u krugu porodice i najbližih proslaviti ovaj dan!

Autor: alo.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *