Trampov kabinet je bogatiji od ovih država

Podeli:

Od Trampove pobede prošlo je gotovo mesec dana, a novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp polako sastavlja svoj kabinet. Već sada jasno je da će Trampova administracija biti imućnija od bilo koje druge koj je do sad bila u Beloj kući, ali ne samo to. Ukupno bogatstvo najbližih Trampovih saradnika veće je i od budžeta mnogih država sveta.

Ugledni list “Politiko” pozabavio se bogatstvom Trampovih najbližih saradnika, a računica kaže sledeće: 23 ljudi koji će sedeti u Beloj kući narednih četiri godine plus bogatstvo novog predsednika (za koje tvrdi da iznosi 10 milijardi) daju cifru od 35 milijardi. To dalje znači, da će Trampova administarcija imati više novca zajedno nego što su godišnji budžeti nekih manjih zemalja. Na primer Bolivije, Litvanije ili Obale Slonovače.

Kolikim bogatstvom raspolažu Trampovi potencijalni saradnici?

Betsi Devos, koja će preuzeti funkciju ministra obrazovanja, zajedno sa suprugom Dikom Devosom “teška” je 5,1 milijardu dolara.

Haroldu Hamu smeši se mesto ministra energetike. Tramp ga želi u svom timu, a ukoliko se Ham uslei u Belu kuću, biće ubedljivo najbogatiji član nove administracije. Bogatiji čak i od samog Trampa. Naftni magnat iz Severne Dakote raspolaže bogatstvom od 15,3 milijardi dolara.

Vilbur Ros, potencijalni sekretar za ekonomiju (ili ministar trgovine) u Belu kuću ulazi za kontroverznom biografijom, nadimkom “kralj bankrota” i bogatstvom koje se procenjujue na 2,9 milijardi dolara.

– Mit Romni i Rudi Đulijani, potencijani kandidati za mesto državnog sekretara, takođe su bogati, s tim što ne spadaju u kategoriju milijardera. Romnijevo bogatsvo procenjuje se na 250 miliona dolara, dok je Đulijanijev bankovni račun daleko “tanji” – prema nekim procenama svega 45 miliona.

Džef Sešons, državni tužilac na svom računu ima nešto više od sedam miliona dolara.

Ben Karson, kandidat za ministra stambene izgradnje i urbanog razvoja, ugledni je američki hirurg koji na svom računu ima 30 miliona dolara.

– Stiv Benon, glavni strateg i prvi savetnik, zaradio mnogo od učešća u šou programu “Sajnfeld”, a prema nekim procenama ta cifra iznosi deset miliona.

Gledajući imena koja bi se mogla naći u njegovom kabinetu, to bi možda bilo teško zaključiti, ali Tramp je zapravo pobedio obraćajući se običnim ljudima kao borac za osiromašenu srednju klasu i obećavajući rešenje za njihove probleme. Ipak, u Belu kuću uvodi najbogatije, što je kako je primetio “Politiko”, bez presedana u američkoj istoriji.

Blic

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *