(VIDEO):REKA SMRTI: Ubija sve što se u njoj nađe!

Podeli:

Moderna nauka je “otkrila” ovu reku tokom ekspedicije koja je sprovedena u novembru 2011. godine.

U srednjem delu Amazonske prašume u Peruu sakrila se uzavrela reka ili Šanaj-timpiška, čija voda dostiže neverovatnu temperaturu od 93 Celzijusova stepena. U ovoj reci možete da poširate jaje, a ako u nju gurnete ruku, za svega nekoliko sekundi dobićete ozbiljne opekotine.

Okružena je obojenim kamenjem i bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara, a lokalno stanovništvo veruje da je reč o svetoj reci s lekovitim moćima. Štaviše, o uzavreloj reci u Južnoj Americi pričaju se brojne legende.

Moderna nauka “otkrila” je ovu reku tokom ekspedicije koja je sprovedena u novembru 2011. godine na čelu s Andresom Ruzom.

Ovaj stručnjak za termalne izvore krenuo je automobilom kroz prašumu iz grada Pukaljpe vozeći se dva sata. Nakon toga je veslao u kanuu 45 minuta i još sat vremena se probijao kroz šumu da bi došao do Šanaj-timpiške.

Reku čuva šaman iz skrivenog spritualnog centra Majantujaku koji je Ruzou dao dopuštenje da ispita vodu i sproveo ga uz njen tok dug oko šest kilometara.

Reka na delovima dostiže dubinu od oko pet metara. Temperatura vode, pak, varira od 48 do 93 Celzijusovih stepeni, a mulj uz njenu obalu je toliko vruć da po njemu ne možete da hodate bosi.

Visoke temperature uništavaju sve što se nađe na njenom putu, pa ne čudi da je puna tela malih životinja kao što su žabe.

Uzavrele reke nisu neobična pojava u svetu, ali obično se nalaze u blizini vulkana. Šanaj-timpiška je posebna reka jer je najbliži vulkan udaljen čak 640 kilometara od nje.

Iako se poreklo njenog nastanka još istražuje, naučnici pretpostavljaju da voda prodire u zemlju, tamo se zagreva i ponovo izvire kroz pukotine.

Kurir-stil.rs/Foto: Youtube-printscreen

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *